Vesti
08.05.2024. 15:00
Beta

Poslanici izglasali

Izabrana vlada Vojvodine: Maja Gojković predsednica, prva žena na toj funkciji

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine su izglasali novi saziv Pokrajinske vlade koju će, kao prva žena na toj funkciji do sada, predvoditi Maja Gojković.

Za novu Pokrajinsku vladu glasala su 73 poslanika vladajuće većine od ukupno 120 koliko ih ima u Skupštini AP Vojvodine.

Gojković je zahvalila poslanicima ocenivši da je poverenje koje je dobila "velika obaveza i velika odgovornost".

Gojković je rekla da će njena vlada "nastaviti da jača fokus" na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu i unapređenje položaja osetljivih društvenih grupa.

"Time će AP Vojvodina nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja u sadejstvu s Vladom Srbije i svim drugim nivoima vlasti u našoj zemlji", dodala je ona.

Pokrajinska vlada ima 14 članova kao i prethodna, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović.

Pokrajinska vlada ima troje potpredsednika: Sandru Božić, Vladimira Galića i Milana Popova, s tim što Božić nema dodatni resor.

Vladimir Galić je ostao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a Milan Popov će biti novi pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Robert Otot je na čelu pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine -nacionalne zajednice.

Među novim licima su Aleksandra Ćirić Bošković koja će biti zadužena za resor kulture, javnog informisanja i odnosa sa verskim zajednicama, i Bojan Vranjković, čiji resor su energerika, građevinarstvo i saobraćaj.

Predrag Vuletić biće novi pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnoravnost polova, Smiljka Jovanović vodiće resor finansija, a Branko Markovski visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Aleksandar Softić ostaje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a Dane Basta pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Nemanja Erceg ostaje zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, a Nenad Ivanišević za priredu i turizam.

Poslanik liste "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" Nemanja Zavišić je tokom rasprave o kandidatima za novu Pokrajinsku vladu rekao da su "građani severne srpske pokrajine" na izborima ukazali poverenje toj listi zbog čega je osvojila apsolutnu većinu u tom domu.

"Naš današnji zadatak je da, poštujući upravo volju naroda, izaberemo Pokrajinsku vladu koja će biti vlada kontinuiteta politike Srpske napredne stranke, koju je trasirao i čija je personifikacija predsednik Republike", istakao je on.

U istom maniru, gotovo bez pominjanja kandidata, protekla je tročasovna rasprava o izboru nove Pokrajinske vlade, u kojoj nije učestvovala opozicija osim s dva kratka govora poslanika poslaničke grupe "Demokratska stranka-Zajedno-Pokret slobodnih građana" Daniela Kovačića i Miroslava Ilića.

Prethodno je za agenciju Beta šef te poslaničke grupe Radivoje Jovović rekao da opozicija nije učestvovala u raspravi zato što nisu unapred dobili neophodne materijal, čak ni spisak imena i biografije kandidata za članove Pokrajinske vlade.

Poslanici su na današnjoj sednici bivšeg pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Žolta Sakalaša izabrali za zamenika generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve