Vesti
10.03.2023. 14:30
Tanjug

Teodora Žarković

Preminula igumanija manastira Gračanica

1
Izvor: Kancelarija za KiM

Teodora, igumanija manastira Gračanica, preminula je u petak ujutru u Kliničko bolničkom centru u Beogradu.

Za upokojenu Liturgiju će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije u subotu, 11. marta, u 9 časova, a u nastavku će biti služeno opelo, objavljeno je na sajtu Eparhije Raško prizrenske.

Shiigumanija Teodora (svetovno Milana) Žarković rođena je 4. maja 1940. godine u selu Raklјa kod Aleksandrovca Župskog, u pobožnoj familiji koja je dala devetoro monaha i monahinja. U kući je vaspitavana i učena u duhu pravoslavlјa kao četvrto od ukupno šestoro dece.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je saučešće povodom smrti igumanije Teodore.

"U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju, časnom sestrinstvu manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, upućujem izraze najdublјeg saučešća povodom upokojenja igumanije Teodore", naveo je Petković.

"Shimonahinju Teodoru, igumaniju manastira Gračanica, pamtićemo kao snažnu i energičnu osobu, nepokoleblјive vere, koja je bila duhovni stub i oslonac srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Mati Teodora je lično i u molitvama bila sa vernim srpskim narodom u najtežim trenucima novije istorije, i decenije svoga života i požrtvovanog rada posvetila je očuvanju srpske pravoslavne baštine i žive vere na Kosovu i Metohiji", dodao je Petković, objavljeno je na sajtu Kancelarije za KiM.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Usvojen Zakon o manastiru Hilandar: Zašto je to važno
Hilandar

Skupština Srbije

23.09.2021. 16:55

Usvojen Zakon o manastiru Hilandar: Zašto je to važno

Skupština Srbije usvojila je Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, kojim će se osigurati podrška Srbije u očuvanju tog manastira koji je 2004. godine zadesio katastrofalni požar.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve