Vesti
30.06.2023. 13:21
R.E

Republika Srpska

Mile zakuvava

Milorad Dodik 30.6.2023
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Tenzija je reč koja se odavno blisko vezuje za Bosnu i Hercegovinu i to nije nikakva novost. Međutim, i pored činjenice da su građani ove države navikli na gotovo svakodnevne potrese na raznim nivoima, trenutna situacija je i one najotpornije naterala da se zamisle nad sudbinom BiH.

Razlog za tako nešto je najnovija kriza koja se dešava u komšiluku, a direktna je posledica odluke Narodne skupštine Republike Srpske da po hitnom postupku usvoji Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske.

U usvojenom zakonu navodi se da se na teritoriji RS neće primenjivati i izvršavati odluke Ustavnog suda BiH koje će biti donete posle 19. juna, kada je Ustavni sud BiH promenio pravila o svom radu i odlučio da se plenarne sednice mogu održavati i ako njima ne prisustvuje najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske. Kako je navedeno, odluke Ustavnog suda neće se primenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je predviđeno uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Ono što je takođe definisano zakonom koji je usvojila Narodna skupština RS jeste da će sve osobe, koje ne budu izvršavale odluke Ustavnog suda BiH, biti zaštićene od krivične odgovornosti, propisane Krivičnim zakonom BiH, jer će, kako se navodi, biti zaštićene od institucija Republike Srpske.

Više o tome šta je cilj ovog zakona govorio je nedavno Milorad Dodik.

"Cilj donošenja ovog zakona je da se krećemo u pravcu – da li ima Bosne i Hercegovine ili da je nema“, rekao je nedavno entitetski predsednik Milorad Dodik.

Danima unazad dosta se govori o posledicama koje bi za sobom mogao da ostavi ovaj kontroverzni zakon. Najdalje sa prognozama je otišao bivši sudija suda BiH Vlado Adamović: "Ako bi se napravio ustupak na način da bi se tolerisao ovaj zakon, onda je to definitivan raspad zemlje, ne treba imati dilemu u tom pogledu.“

Kako će se ova situacija završiti zavisiće, verovatno, od stava međunarodne zajednice. U prvim danima nakon donošenja spornog zakona već smo imali nekoliko reakcija evropskih zvaničnika na osnovu kojih možemo da pretpostavimo u kom će se smeru dalje odvijati situacija u BiH.

Evropska unija izdala je saopštenje u kome ističe da je ovakvo glasanje bez pravnog osnova, kao i da označava jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila davanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Prekid saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine“, stoji u saopštenju EU.

Kritički stav je zauzela i ambasada Velike Britanije koja je navela kako je Skupština RS podržala nezakonitu i nepromišljenu odluku koja nema pravno uporište u BiH i da ona može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života.

S druge strane, očekivano, ruska ambasada u Bosni i Hercegovini podržala je ovaj zakon. Iz ruske ambasade saopštili su da je usvajanje zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske "logičan rezultat neprimerenih odluka samog suda“, odnosno izmena pravila, i da ne isključuju, kako su naveli, spoljašnji uticaj na sudije Ustavnog suda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik i Orban zajedno u voćnjaku (FOTO)
1

Laktaši

23.06.2023. 16:31

Dodik i Orban zajedno u voćnjaku (FOTO)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ugostio je na svom imanju u kod Laktaša premijera Mađarske Viktora Orbana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve