Vesti
15.04.2024. 21:23
Beta

Milorad Dodik

"Pokrenućemo proces samostalnosti RS kao odgovor na..."

Dodik
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Milorad Dodik je izjavio da će Republika Srpska pokrenuti postupak samostalnosti kao odgovor na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mere u vezi s pitanjem samostalnosti" - rekao je Dodik novinarima posle sastanka članica vladajuće koalicije u RS.
 

Ocenio je da je "elita bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici sebi napravila ozbiljan auto-gol" jer je "razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodne politike u BiH i to više neće postojati".

"Genocid u Srebrenici se nije desio. Da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod" - rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, na prostoru Srebrenice je, po presudama Haškog tribunala, od 1992. do 1995. godine poginulo 4.100 Bošnjaka, dok se nigde ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

"Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti… Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih i ubijenih" - kazao je Dodik.
 

Navodeći da je RS "stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada", on je istakao da  neće postojati nikakvi razgovori o prihvatanju rezolucije o Srebrenici u UN.

"Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH" - rekao je Dodik, dodavši da će biti zaustavljen svako ko "nagazi našu entitetsku liniju".

Predsednik RS je najavio da će RS usvojiti svoj Izborni zakon, jer ne pristaje na izmene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

"Ako Centralna izborna komisija BiH (CIK) pokuša da sprovodi lokalne izbore u RS, biće sprečena. Ako Sud i Tužilaštvo BiH pokušaju nešto da urade na teritoriji RS, biće sprečeni", rekao je Dodik.
 

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je izjavio da očekuje da miting "Srpska zove", najavljen za četvrtak uveče, bude najmasovniji skup u RS.

On je ocenio da je RS u ključnom vremenu kada ne može napraviti korak nazad "zato što smo u pravu i po Ustavu BiH i po Dejtonskom mirovnom sporazumu i po Ustavu RS kako po pitanju odnosa prema rezoluciji o Srebrenici, tako i po pitanju odnosa prema izbornom zakonu, koji je temeljen na našem Ustavu tako i po pitanju svih drugih ataka".

Predsednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da vladajuća koalicija poziva sve građane da dođu na miting u četvrtak jer to nije, kako je kazao, podrška poličkim partijama, već RS i njenom narodu.

Predsednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac je izjavio da je paradoks Rezolucije o Srebrenici to što je sponzor rezolucije u UN Nemačka koja je počinila strašne zloćine nad Srbima tokom Drugog svetskog rata i u kojoj, kako je ocenio, i dalje postoje nacističke ideje.

On je dodao da mu je "žao što specijalna operacija Rusije nije zahvatila sve one kod kojih još postoje nacističke i fašističke ideje" i da smatra da ta operacija treba da se "mnogo proširi, jer nacističke ideje postoje u Evropi".

"To je još jedan razlog da ne ulazimo u EU", rekao je Banjac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve