Vesti
10.01.2023. 22:45
Beta

Ministarka najavila

Tektonske promene u srpskom pravosuđu

advokati, sudije, sud
Izvor: Shutterstock

Ministarka pravde Maja Popović je na skupu o nacrtima pet pravosudnih zakona kazala da "tektonske promene" u srpskom pravosuđu imaju za cilj jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti, saopštilo je to ministarstvo.

U saopštenju je navedeno da je Popović rekla da se to dešava "kroz uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog javnog tužilaštva".

"Promene će doneti pravni ambijent u kome će svaki građanin brzo, lako i u razumnom roku moći da ostvari i zaštiti svoja prava pred pravosuđem koje je lišeno uticaja politike", kazala je ona.

Ministarstvo pravde je u okviru javne rasprave o nacrtima novih pravosudnih zakona organizovalo "okrugli sto" sa predstavnicima nevladinog sektora i međunarodnih organizacija i ambasadorima država članica EU u Srbiji.

Skup su otvorile Popović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef Delegacije EU Emanuel Žiofre i šef Kancelarije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper.

U ime Švedske, koja predsedava EU govorio je zamenik ambasadora Aleksander Pejre Dutrej, a ispred nevladinih organizacija koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o uređenju sudova, Nacrtu zakona o sudijama, Nacrtu zakona o Visokom savetu sudstva, Nacrtu zakona o javnom tužilaštvu i Nacrtu zakona o Visokom savetu tužilaštva traje do 15. januara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve