Vesti
07.10.2023. 20:20
Beta

Nema povređenih Srba

Ministarstvo spoljnih poslova: Instrukcije za državljane Srbije koji su u Izraelu

1
Izvor: BETA/ AP / Fatima Shbair

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da među žrtvama sukoba u Izraelu, po dosad dostupnim zvaničnim podacima, nema državljana Srbije.

Državljanima Srbije koji se nalaze na teritoriji Izraela, sa boravkom ili u poseti, savetuje se da prate instrukcije nadležnih organa pozadinske zaštite, koje podrazumevaju boravak u propisnom javnom ili kućnom skloništu tokom raketnog napada, odnosno ostanak kod kuće ili u hotelskom smeštaju dok javna bezbednost ne bude osigurana.

Detaljne informacije i instrukcije mogu se pratiti na izraelskom Nacionalnom portalu za hitne situacije – National Emergency Portal.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je napad na Izrael i stoji uz njegove građane u ovom teškom času, navodi se u saopštenju.

"Duboko saosećamo sa porodicama žrtava i najsnažnije osuđujemo svaki vid terorizma i nasilja. Odustajanje od nasilja je jedini put napred", naveli su iz ministarstva.

Dodali su da sa pažnjom prate dešavanja u Izraelu i u kontaktu su sa ambasadom Srbije u Tel Avivu, kao i počasnim konzulom Aleksandrom Nikolićem, kako bi srpskim državljanima bilo omogućeno pružanje konzularne i svake druge vrste pomoći.

"Naši predstavnici u Izraelu u stalnom su kontaktu sa nadležnim izraelskim službama, o čemu redovno izveštavaju MSP. Takođe, u kontaktu su i sa grupama državljana Srbije koji turistički borave u toj zemlji, kao i sa našim državljanima nastanjenim u Izraelu, kojima se trude da pruže sve potrebne informacije i podršku", navodi se u saopštenju.
 

Najmanje 100 ljudi je poginulo i 900 ranjeno od početka velikog napada islamskog ekstremističkog Hamasa na Izrael, javljaju izraelski mediji.

Palestinski mediji objavili su da od subote ujutru poginulo 160 Palestinaca i da je ranjeno više od 1.000.

Izraelska vojska je pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" kao odgovor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Bajden rekao Netanjahuu nakon napada Hamasa
1

Telefonski razgovor

07.10.2023. 19:15

Šta je Bajden rekao Netanjahuu nakon napada Hamasa

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u subotu u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da SAD stoje uz Izrael i u potpunosti podržavaju pravo te zemlje da se brani, saopštio je kabinet izraelskog premijera.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve