Vesti
20.11.2023. 22:55
Beta

Saopštenje minitarstva

Hrvatski diplomata persona "non grata" u Srbiji

srbija i hrvatska
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je proglasilo hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera personom non grata, zbog, kako je navedeno, grubog izlaska iz diplomatskih normi i kršenja Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose, proglasi g. Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata", saopštilo je ministarstvo.

Kako se navodi Šnajder je tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji "grubo  izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Кonvenciju" i dodaje da je tim povodom uručena diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čovek koji ume da sasluša
1

Amerika

19.11.2023. 15:30

Čovek koji ume da sasluša

Pariski mirovni forum, održan prethodne nedelje u glavnom gradu Francuske, bio je prilika da se srpski predsednik Aleksandar Vučić sastane i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajenom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve