Vesti
11.04.2024. 14:00
Beta

CIK

Nadzorne kamere na SVIM biračkim mestima na Kosovu

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova je danas objasnila da se planirano postavljanje kamera na biračka mesta ne odnosi samo glasanje za razrešenje gradonačelnika opština Leposavić, Zubin-Potok, Zvečan i Severna Mitrovica 21. aprila ove godine već će važiti za sve izbore na Kosovu.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi je izjavio je da se nadzorne kamera postavljaju unutar biračkih mesta na Kosovu da bi se "garantovala bezbednost izbornog materijala i očuvao integritet procesa glasanja i brojanja na biračkom mestu".

Rekao je da će po proceduri koju je odobrila CIK, postavljanje kamera na biračka mjesta biti obavljeno uz obezbeđivanje potpune tajnosti glasanja, a snimci kamera će se čuvati privremeno, do uništavanja izbornog materijala što se po Zakonu o opštim izborima obavlja u roku od 60 dana od overe izbornih rezultata.

"Na dan glasanja CIK neće pratiti ove kamere, pa će se registracija vršiti pasivno. Pristup video snimku može se omogućiti samo odlukom ili zahtevom organa za sprovođenje zakona: CIK-a, Panela za žalbe i predstavke, tužilaštva ili suda, a ne pod drugim okolnostima", naglasio je Eljezi.

Odluku opostavljanju kamera je obrazložio time što su na izborima od 2009. do 2021. godine, "po ocenama CIK-a, ... na biračkim mestima utvrđene nepravilnosti koje su uticale na integritet, trošak i poverenje javnosti u izbore" i naveo da su na tim izborima u proseku ponovo prebrojavani glasovi na 36 odsto biračkih mesta.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve