Vesti
03.02.2024. 08:20
Beta

Uzbudljiva nedelja

Događaji iz regiona i sveta o kojima ćete pričati

novine
Izvor: Shutterstock

Narednu nedelju obeležiće brojni događaji iz regiona i sveta. U nastavku izdvajamo najvažnije o kojima ćete sigurno pričati, čitati i slušati...

Svet i region

Subota, 3. februar

BRISEL - Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU o podršci Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku, Africi i Turskoj.

ORTE, Italija - Protest poljoprivrednika protiv povećanih troškova života.

LONDON - Marš podrške Palestincima.

BERLIN - Protest protiv ekstremne desnice ispred palate Rajhstag, sedišta parlamenta.

LISABON - Skup protiv imigracije na poziv ekstremnodesničarske grupe.

Nedelja, 4. februar

- Međunarodni dan borbe protiv raka

KIJEV - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi boravi u poseti nuklearnoj centrali Zaporožja do 9. februara.

LONDON - Proizraelski protest o sudbini izraelskih talaca u Pojasu Gaze.

TOKIO - Italijanska premijerka Đorđa Meloni boravi u poseti Japanu, do 6. februara.

LOS ANĐELES - Svečana 66. ceremonija uručenja američkih muzičkih nagrada "Gremi" koje dodeljuje Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

novine
Izvor: Shutterstock

Ponedeljak, 5, februar

STRAZBUR - Počinje plenarno zasedanje Evropskog parlamenta, koje će trajati do 8. februara.

BRDO KOD KRANJA - Početak dvodnevne međunarodne konferencije u organizaciji UNESKO o etičkim pitanjima veštačke inteligencije.

PEKING - Ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Eide u poseti Kini do 7. februara.

Utorak, 6. februar

BRISEL - Evropska komisija će objaviti predlog klimatskih ciljeva za EU do 2040. godine.

KIJEV - Konferencija za novinare generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija koji boravi u poseti nuklearnoj centrali Zaporožja.

Sreda, 7. februar

BAKU - Predsednički izbori u Azerbejdžanu.

PARIZ - U Francuskoj odavanje počasti žrtvama napada palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra u Izraelu.

LUKSEMBURG - Godišnji forum Evropske investicione banke, do 8. februara.

Četvrtak, 8. februar

BRISEL - Poslanici Evropskog parlamenta treba da glasaju o rezoluciji o izborima u Srbiji.

VAŠINGTON - Vrhovni sud SAD treba da raspravlja o podobnosti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da se kandiduje za novembarske predsedničke izbore.

ISLAMABAD - Parlamentarni izbori u Pakistanu.

LAS VEGAS - Stranački izbori republikanaca za predsedničkog kandidata u Nevadi.

Petak, 9. februar

VAŠINGTON - Nemački kancelar Olaf Šolc razgovaraće sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o Ukrajini i ratu Izraela i Hamasa.

Srbija
 

Subota, 3. februar

BEOGRAD - U 11.00 u Dorćol placu (Dobračina 59) panel diskusija "Pričajmo o roditeljstvu". Govoriće psiholog Senka Simonović, novinar i autor emisije "Tata ti si lud" Miša Stojiljković i osnivačica i direktorka "Centra za mame" Jovana Ružičić.

BEOGRAD - U 12.00 u Hramu svetog Save (Krušedolska 2a) Veliki svetosavski sabor učenika beogradskih osnovnih škola.

Nedelja, 4. februar

BEOGRAD - U 12.00 u sali opštine Stari grad (Makedonska 42) sednica Glavnog odbora Nove Demokratske stranke Srbije. Prvi deo sednice biće otvoren za javnost a obratiće se predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.

Novine, štampa
Izvor: Shutterstock

Ponedeljak, 5. februar

BEOGRAD - U 11.00 u Centru za obuku Državne revizorske institucije (Bulevar kralja Aleksandra 84) biće predstavljena dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja - "Uspostavljanje rodno odgovornog budžetiranja u Srbiji" i "Ciljevi održivog razvoja: Spremnost Srbije za implementaciju Agende 2030". Govoriće predsednik DRI Duško Pejović. Akreditacije na mejl [email protected].

BEOGRAD - U 12.00 u Zadužbini Ilije M. Kolarca (Studentski trg 5) dodela 70. NIN-ove nagrade za roman godine (akreditacije na mejl [email protected]).

BEOGRAD - U 12.00 u Medija centru (Terazije 3/II) konferencija za novinare o situaciji na Kosovu na temu "Kako će se završiti paralelni život dva naroda na jednoj teritoriji?". Govoriće Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i politički analitičar Dragomir Anđelković.

BEOGRAD - U 15.00 u Narodnom muzeju (ulaz iz Vasine ulice) portal PC Press dodeliće priznanja za Top 50 najboljih onlajn stvari u Srbiji. Prisustvovaće ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović (akreditacije na [email protected]).

BEOGRAD - U 17.30 u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4) panel diskusija "Odjeci Majdana u Srbiji: 10 godina posle Revolucije dostojanstva", u organizaciji grupe Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata. Učestvuju istoričarka Dubravka Stojanović, politikolog i novinar Boris Varga, direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi i urednica ukrajinskog javnog servisa Suspilne Olena Kontsevič (onlajn). Posle panela biće organizovana humanitarna večera radi skupljanja prihoda za ugrožene u Ukrajini.

Utorak, 6. februar

BEOGRAD - U 10.00 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) konstitutivna sednica novog saziva parlamenta.

BEOGRAD - U 13.00 u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) Crveni krst Srbije obeležava 148 godina rada.

BEOGRAD - U 18.00 u hotelu Hajat (Milentija Popovića 5) Generalna skupština Američke privredne komore (AmCham) na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada te asocijacije u 2023. godini. Govoriće predsednik AmCham Srbija Stefan Lazarević i ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil.

Sreda, 7. februar

BEOGRAD - U 11.00 (Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 96) primopredaji medicinske opreme koju je humanitarna organizacija Lajflajn donirala zdravstvenim institucijama u Srbiji prisustvovaće ministarka zdravlja Danica Grujičić i ambasador Kanade Džajls Norman (akreditacije na [email protected] do srede, 7. februara do 9.00).

BEOGRAD - U 13.00 u EU info centru (Kralja Milana 7) Zeleni media brifing o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan na kojoj će govoriti programski menadžer za životnu sredinu i klimatske promene u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon i državna sekretarka Ministarstva životne sredine Sandra Dokić.

Četvrtak, 8. februar

BEOGRAD - U 11.00 u Medija centru (Terazije 3) predstavljanje analiza Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o poglavlju 35.

Petak, 9. februar

BEOGRAD - U 16.50 na platou ispred Tržnog centra "Galerija" (Bulevar Vudroa Vilsona 14) centralna manifestacija povodom obeležavanja Kineske nove godine, nakon čega će uslediti svečani vatromet i karnevalska parada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve