Vesti
04.04.2023. 20:35
Beta

Najavila gradonačelnica

Narodni muzej u Nišu dobija novu zgradu

NIš
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da je grad uspeo da sa Ministarstvom odbrane dogovori kupovinu parcele za novu zgradu Narodnog muzeja, koji će biti izgrađen u centru grada, nedaleko od Galerije Sinagoga.

Sotirovski je na otvaranju izložbe "Darodavcima u čast" u Galeriji Sinagoga, kojom Narodni muzej u Nišu obeležava 90 godina postojanja i rada, najavila da će za nekoliko nedelja biti raspisan konkurs za izbor projekta nove zgrade muzeja.

Direktorka muzeja Vesna Crnoglavac je kazala da Narodni muzej u Nišu trenutno raspolaže sa 48.000 eksponata, od kojih je značajan broj stigao u muzej kao poklon, ali da je najveći broj predmeta za sada nedostupan za posetioce, zbog nedostatka prostora.

"Naša istorija, kako grada tako i muzeja je burna. Veliki broj građana i ne zna da je Narodni muzej stradao 1944. godine u bombardovanju i da smo na žalost doživeli sličnu sudbinu i 1999. godine, kada je pogođen objekat u kome su bili depoi i kada je oštećen veći deo eksponata", istakla je Crnoglavac.
 

Podsetila je da su u nadležnosti te ustanove i tri spomenika kulture od izuzetnog značaja, Medijana, Memorijalni kompleks "12. februar" i Ćele kula.

"Prošle godine bilo je preko 90.000 posetilaca naših objekata, a u ovoj godini, do sada imamo već oko 30.000 poseta", kazala je Crnoglavac.

Viši kustos Narodnog muzeja Niš Bojana Milenković kazala je da je na izložbi "Darodavcima u čast" predstavljeno 160 eksponata iz različitih zbirki.

"Pratili smo priču jednog svakodnevnog života i istorije našeg grada i probali da istaknemo predmet kao ono što čini muzej, pogotovo predmet kao poklon, jer da nije poklona muzej bi bio značajno siromašniji", izjavila je Crnoglavac.
 

Prema njenim rečima, najznačajniji darodavci su osnivači muzeja - Aleksandar Nenadović, Borivoje Gojković, Borivoje Popović i Adam Oršić Slavetić, kao i Vladimir Domazet koji je poklonio statuu Jupitera.

"To je jedan od najznačajnijih eksponata koji muzej čuva. Tu su i praistorijski predmeti koje je poklonila učiteljica Milica Babović iz sela Katun", naglasila je Milenković.

Izložba "Darodavcima u čast" besplatna je za posetioce, a biće otvorena do kraja maja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pikasov muzej u Parizu u novom ruhu
izložba, galerija, muzej, umetnost

50 godina od smrti

08.03.2023. 22:50

Pikasov muzej u Parizu u novom ruhu

Britanski stilista i dekorater Pol Smit, promenio je unutrašnjost pariskog muzeja posvećenog Pablu Pikasu povodom 50 godina od smrti velikog španskog umetnika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve