Vesti
23.06.2023. 14:56
Beta

Berlin

Nemačka vlada traži objašnjenje zbog Gašićevih optužbi

Nemačka
Izvor: Shutterstock

Nemačka vlada tražila je objašnjenje srpskih vlasti povodom optužbi koje je na račun Berlina izrekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Gašićevu izjavu da se "ubica" Olivera Ivanovića nalazi "pod zaštitom" nemačkih organa i da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji u četvrtak je demantovala nemačka ambasada u Beogradu, nakon čega je on rekao da su njegove reči mediji preneli kao tvrdnju a ne kao pitanje.

"Odlučno odbacujemo insinuacije da počinilac stoji pod zaštitom nemačkih organa. Savezna vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srpsku vladu da što je pre moguće razjasni optužbe srpskog ministra unutrašnjih poslova", izjavio je portparol nemačke vlade za Dojče vele.

Vlada u Berlinu nije konkretno odgovorila na pitanja da li bi optužbe mogle da imaju posledice po odnose dve zemlje, kao ni šta je konkretno Srbija tražila i šta su nemačke službe prosledile povodom ubistva Ivanovića.

"Nemačka i Srbija tesno sarađuju na mnogim poljima koja nas povezuju", navodi se u odgovoru.

Gašić je 21. juna na sednici skupštine naveo da srpski organi "tačno znaju ko je ubica" i da su "tražili od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da daju podatke".

Posle demantija, koji je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu, Gašić je idućeg dana izjavio da su njegove reči pogrešno prenete, odnosno da nedostaje upitnik. Prema novim Gašićevim tvrdnjama, on je samo pitao da li je "taj čovek" pod zaštitom nemačkih organa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ubice Olivera Ivanovića nisu Srbi"
oliver ivanović, 16. 1. 2023.

Ana Brnabić

16.01.2023. 12:43

"Ubice Olivera Ivanovića nisu Srbi"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom obeležavanja pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), Olivera Ivanovića, da država nema novih informacija o tome ko je ubica ali da se njoj čini da to nisu uradili ljudi srpske nacionalnosti, jer bi u suprotnom do sada već bili privedeni.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve