Vesti
09.02.2024. 13:53
R.E.

U fokusu

(Ne)opravdani rizik: Eksplozije u "Namenskoj" ko je kriv, ko je kažnjen

Vatra, Vatrogasac, Eksplozija,Požar
Izvor: Shutterstock

Svaki posao nosi sa sobom i određeni stepen rizika. Ima onih koji su manje rizični i onih koji su rizičniji.

Među ove druge svakako spada i rad u fabrikama namenske industrije, kakva je i fabrika “Milan Blagojević“ u Lučanima, u kojoj je u sredu ujutru ponovo došlo do požara u kojem je povređeno šest osoba.

Kako je u sredu izjavila portparolka bolnice u Čačku Marija Stranjanac, šest pacijenata je dovezeno sa opekotinama, u stabilnom su stanju, s tim što su dva pacijenta zbog težine opekotina lica i ekstremiteta zadržana na jedinici intenzivne nege, a četvoro su na odeljenju hirurgije sa lakim telesnim povredama“.

Rekla je i da će oni ostati u čačanskoj bolnici gde će biti praćeno njihovo zdravstveno stanje i da nema potrebe za transportovanje u neki veći klinički centar.

U saopštenju koje je potom stiglo iz fabrike navedeno je da je oko 9.20 došlo “do požara u pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta, u fazi gnjetenja. Požar je nastao na samom kraju procesa pri pražnjenju gnjetalice“.

Povređeno je pet radnika, naveli su iz “Namenske” i tvrde da niko nije životno ugrožen.

Snimci video-nadzora pokazuju da su ispoštovane sve mere bezbednosti i zaštite na radu, tvrde iz “MB Namenske“ iz Lučana i navode da će uzrok požara utvrditi nadležne službe.

Nesreće se, nažalost, dešavaju. Pitanje je, međutim, da li se na određenim mestima one dešavaju suviše često? Da li je to vredno ljudskih života?

Prema podacima koji su objavljeni u medijima, od osnivanja ove fabrike 1949. godine do danas u najpoznatijem lučanskom preduzeću poginulo je 32 radnika i radnica.

Poslednja nesreća u lučanskoj fabrici o kojoj su pisali mediji desila se 17. oktobra 2019. godine kada su u požaru povređena dvojica radnika. Kako je tada rečeno, u fabrici na pogonu raketnih goriva pri izradi dvobaznog baruta došlo je do tehnološkog požara.

Godinu dana ranije, 10. oktobra 2018. godine takođe se desila eksplozija, tokom rada na presovanju proizvoda, kada je lakše povređen radnik Z. N. Kako je napisano u izveštaju Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kvar na hidrauličnoj presi bio je uzrok te eksplozije u pogonu “Raketna goriva“ u preduzeću “Milan Blagojević Namenska“.

Dvoje radnika povređeno je i u požaru 18. januara 2018. godine. Oni su zadobili opekotine po rukama i licu.

A još traje suđenje za nesreću u “Namenskoj“ koja se dogodila 14. jula 2017. godine, kada je radnik Milojko Ignjatović (55) preminuo na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević (25) zadobio teške povrede od kojih je preminuo nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Za njihovu smrt okrivljeni su rukovodioci te fabrike, koji su od početka suđenja, 3. oktobra 2019. godine, negirali krivicu.

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, odeljenje u Ivanjici, podnelo je tužbe protiv generalnog direktora namenske fabrike u Lučanima Radoša Milovanovića i rukovodioca dva fabrička pogona Vladimira Lončarevića i Tome Stojića, 26. juna 2019. godine, posle razgovora roditelja i sestre nastradalog radnika Milivojevića sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Suđenje je često bilo odlagano, a počelo je 3. oktobra 2019. godine. Proces još nije dobio epilog. Apelacioni sud u Kragujevcu krajem oktobra 2023. ukinuo je prvostepenu presudu iz aprila te godine prema kojoj su Vladimir Lončarević i Toma Stojić osuđeni na tri godine zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Koliko je nesreća bilo? Od 2010. statistika izgleda ovako: 2011. poginuo je jedan radnik, još jedan 2015, dok su 2017. poginula dvojica radnika. Poznato je i da je u poslednjih 20 godina sud zatvorom kaznio dvojicu rukovodilaca za požar koji je u pogonu u Lučanima 1997. usmrtio osmoro ljudi. Za tu presudu sudu je bilo potrebno 15 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eksplozija u "Namenskoj", ima POVREĐENIH
požar, eksplozija, vatra

Lučani

07.02.2024. 10:36

Eksplozija u "Namenskoj", ima POVREĐENIH

U fabrici "Milan Blagojević-Namenska" u Lučanima u sreu oko 9.20 časova došlo je do požara na pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta, u kome je povređeno pet radnika od kojih niko nije životno ugrožen
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve