Vesti
12.03.2021. 13:52
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Nerešena politička pozadina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 12.3.2021. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU MILE NOVAKOVIĆ: Policiji moraju da se odreše ruke 

Nije jednostavno porediti sadašnju situaciju sa onom od pre 18 godina, ali su asocijacije sasvim jasne, jer je evidentno da organizovani kriminal, kao i u ondašnjem vremenu, funkcioniše u ozbiljnoj sprezi sa policijom i politikom - kaže za "Ekspres" Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije i jedan od rukovodilaca akcije "Sablja" nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Prema Novakovićevom objašnjenju, postoji značajna razlika između pripadnika nekadašnjeg zemunskog klana i nedavno uhapšene grupe okupljene oko Veljka Belivuka:

"Za razliku od onih koji su ipak bili ozbiljni kriminalci, najveći broj ovih sadašnjih su regrutovani navijači, batinaši, horda koja nije naivna, ali najveći broj njih nije osuđivan za nešto ozbiljno, da je bio razbojnik, lopov, ozbiljan diler droge...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Mislim da pojedinačno niko od njih nema neki značaj u smislu uvažavanja u podzemlju, ali su kao velika banda s bejzbol pali- cama i kasnije naoružani pištoljima postali ogroman problem.

Brojnost im je omogućila i da lako uključe masu klinaca u prodaju droge. I da se, kao jednom od glavnih izvora prihoda, bave reketiranjem. Napadali su vlasnike kafana, kafi ća, noćnih klubova, pojedine privrednike, tražeći svoj deo i nudeći se da budu obezbeđenje. Nije lako ljudima kada im takva bagra uđe u objekat, pa su mnogi bili prinuđeni da ih prihvate, da s njima dele procenat od zarade. A oni ne mogu da stanu sa spiskom zahteva, s njima je bilo kakav dogovor nemoguć."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

A kad kuma nije tu?

Transkripti prisluškivanih razgovora predsednika Aleksandra Vučića nošeni su na tri mesta: na ruke Dijani Hrkalović, u kabinet ministra Nebojše Stefanovića i Dejanu Kovačeviću, tada načelniku UKP.

*

Jedan beogradski biznismen dao je policiji izjavu u kojoj tvrdi da je Dejanu Kovačeviću poklonio stan vredan više od pola miliona evra. Kovačević je inače rekao da je bio upoznat sa većinom nezakonitih radnji koje je sprovodila Dijana Hrkalović, ali da nije ni mogao, niti smeo da reaguje, budući da je ona bukvalno rukovodila srpskom policijom. Ćutanje je, kako se ispostavlja, debelo naplatio.

Đinđića je ubila srpska duboka država

Za našu javnost, za ovih 18 godina od ovog velikog zločina dve činjenice su nesporne: on je mrtav a najveći deo njegovih saradnika u DS, ministri u njegovoj vladi, njihovi pomoćnici i deo vladajućeg establišmenta se obogatio. Sve ostalo vezano za pokojnog premijera, samo ubistvo i najveći deo njegove političke biografije je zapravo misterija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Ekspres" je u nameri da razjasni šta je zaostavština Zorana Đinđića, politička i državna, šta se na ovu temu bolje vidi sa vremenske distance od 18 godina, razgovarao sa profesorom Čedomirom Antićem, koji je jedno vreme bio Đinđićev portparol u DS, i dr Miletom Bjelajcem. Ugledni istoričari, koji su se naučno bavili životnim delom ubijenog premijera, otkrivaju malo poznata saznanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Razoreni, zaboravljeni, gladni

Nekada moćni Irak ogromnim delom je uništen zbog ratova koje je sam pokrenuo protiv suseda, ali i masovnih zločina prema sopstvenom narodu.

*

Kancelarija predsednika zemlje saopštila je nedavno da je odobren nalog za pogubljenje 340 osoba osuđenih na smrt zbog terorizma i ubistava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Smrt u Ekvadoru

Milan Milovac, kum Darka Šarića koji je od 2014. rukovodio narko-poslovima pljevaljskog klana, pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen je u Južnoj Americi, nakon čega je njegovo telo dopremljeno u Srbiju.

*

Srpska, ali i nekoliko evropskih policija su poslednjih godina imale informacije o nekoliko narko-tura, a za koje se pretpostavljalo da su deo poslovanja grupe Darka Šarića. U svim slučajevima radilo se o količinama od nekoliko stotina kilograma kokaina, ali nijedna od tih informacija nije dovela do zaplene niti hapšenja, iako su sve isporuke, kako se pretpostavljalo, završile u evropskim lukama i dalje na evropskom narko-tržištu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve