Vesti
03.05.2024. 09:43
R. E.

Sećanje na tragediju

Godinu dana tuge: Sveće, cveće, sirene i muk ispred škole (FOTO)

1
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Pre godinu dana, 3. maja u 8.41 čas u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu učenik sedmog razreda K. K. ubio je devet đaka i čuvara te škole i ranio pet učenika i nastavnicu istorije.

Obeležavanje prve godišnjice tragedije u "Ribnikaru" počelo je jutros ispred škole okupljanjem roditelja i građana.

Najpre su se oglasile sirene, a mediji u Srbiji obustavili su program u znak sećanja na žrtve.

Okupljeni su ostavili cveće i upalili sveće, što će biti omogućeno svima koji žele to da učine u toku dana, budući da je Ulica kralja Milutina zatvorena za saobraćaj. Deo te ulice ispred škole, od Njegoševe do Krunske, nazvan "Prostor tišine", biće zatvoren za saobraćaj do 19.30 časova, a takođe je omogućeno i upisivanje u knjigu sećanja.

Ispred škole je postavljena prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života. Ta instalacija, na čijem vrhu su utisnuta imena nastradalih, postavljena kao simbol zajedničkog sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine.

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara biće obeležena na više lokacija u Beogradu, u okviru programa "Buđenje", pa će u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biti organizovan forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje, kada je 21-godišnjak ubio iz automatskog oružja devet osoba.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da iznesu predloge koji će biti korišćeni u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Završni muzičko-scenski program će biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve