Vesti
01.07.2023. 15:35
Slavko Brkić

Konačno

Obilaznica: San čekan pola veka

obilaznica, put, ATA, 1. 7. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Pedeset godina od kako je odlučeno da se gradi, a tri decenije nakon što je njena izgradnja konačno počela. Obilaznica oko Beograda je napokon završena. Pedeset godina za 47,4 kilometara puta... No, nećemo sada o tome.

Najvažnije je da je obilaznica završena, da će se od Batajnice do Bubanj potoka stizati za manje od 25 minuta, te da će deonica kroz sam grad biti znatno rasterećena, a samim tim i most "Gazela“.

Deo obilaznice od Straževice do Bubanj potoka otvorio je u sredu uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz njega na otvaranju saobraćajnice bili su i ambasadori Kine i Azerbejdžana koji su izrazili zadovoljstvo zbog saradnje i učešća u projektu.

Predsednik Srbije zahvalio je svima koji su učestvovali u izgradnji obilaznice oko Beograda.

Vučić je istakao da na Vidovdan, kada se sve vidi jasnije nego ikada, vidimo šta ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i Beograd, i dodao da je njegov predlog da obilaznica ponese ime po Milutinu Mrkonjiću.

"Vidi se koliko smo u stanju da gradimo puteve i završavamo poslove iz prošlosti. I čini mi se da je jasno koliko svi zajedno volimo Srbiju. Od danas nijedno teretno vozilo nema potrebu da ide kroz centar Beograda, već da brzo i bezbedno obiđu grad. Tu mislim i na ljude koji dugo voze automobile. Mi smo razmišljali u skladu sa najsavremenijim primerima graditeljstva, gde nam je osnovni cilj udobnost i bezbednost putnika“, istakao je predsednik.

Vučić je rekao da zahvaljuje svima drugima koji su postavili makar i metar asfalta, pa čak i političkim protivnicima.

"Za nas je važno da u budućnosti skraćujemo vreme izgradnje, da nastavimo da obezbeđujemo finansiranje za sve projekte, ali da stopa javnog duga ne pređe 60 odsto BDP-a“, rekao je Vučić.

obilaznica, put, ATA, 1. 7. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Predsednik je istakao da ovo nije građeno zbog statistike, već da bismo mogli više da brinemo o našim ljudima.

"Moramo da više brinemo jedni o drugima i da nastavimo da gradimo Srbiju. Danas imamo veliku obavezu. Pred nama je ’Ekspo 2027’. Cela Srbija mora da se gradi jače i snažnije. To je moj zahtev, a ne molba“, istakao je predsednik.

Vučić je svima poželeo bezbedan, dobar i siguran put, i da mnogo toga izgradimo zajedno.

"Da sačuvamo svoju zemlju, Kosovo i Metohiju, ali i da se posvetimo budućnosti, da naša deca mogu da se ponose svojim precima. Ja sam danas ponosan predsednik Srbije. Ponosan zbog svega što je urađeno i zbog onoga što dolazi“, kazao je Vučić.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo čestitala je svima na otvaranju obilaznice oko Beograda i istakla da joj je drago jer su realizaciji tog značajnog projekta doprinos dale kineske kompanije i kineska vlada.

Ambasador Azerbejdžana u Beogradu Kamil Hasijev rekao je da se prijateljski odnosi Azerbejdžana i Srbije uspešno razvijaju i da su dosegli nivo strateškog partnerstva.

obilaznica, put, ATA, 1. 7. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

"Naša privredna saradnja se razvija i ima veliki potencijal, čemu svedoči ovaj veličanstveni projekat. Uprkos pandemiji i negativnim kretanjima u svetskoj ekonomiji, naša saradnja se razvija“, naveo je Hasijev.

Vučić je izrazio uverenje i da će država obezbediti novac za nastavak gradnje obilaznice oko Beograda od Bubanj potoka do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom preko Dunava kod Vinče, kao i da bi to moglo da bude završeno do 2028. godine.

"Da spojimo obilaznicu sa Pančevom jer tada ćemo imati ceo krug, pošto sada imamo tri četvrtine saobraćajnog prstena. Tada ćemo da popunimo taj ostatak i da imamo ceo prsten. Time bismo mnogo posla završili“, rekao je Vučić.

Istakao je da će biti dobro ako do Pančeva bude završeno sve do 2028. godine, pošto će most na Dunavu biti najteži i najkomplikovaniji most za gradnju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plan za rasterećenje saobraćaja u Beogradu
Saobraćaj, automobili

Novi mostovi

16.06.2022. 15:05

Plan za rasterećenje saobraćaja u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u četvrtak da je grad završio sve projekte za izgradnju mosta na Adi Huji, kao i da će nakon njegovog završetka Beograd imati unutrašnju obilaznicu koja će omugućiti rekonstrukciju Pančevačkog mosta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve