Vesti
26.10.2023. 15:00
Beta

Sramno

Opljačkana crkva na Kosovu

Crkva 20.5.2022.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je saopštila da je u noći između srede i četvrtka opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, na Kosovu.

Obijanje crkve primetio u četvrtak ujutru lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.
 

"Posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Кosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Кosova i Metohije", ocenjeno je u saopštenju.
 

Kancelaija kaže da su Srbi - povratnici u tom metohijskom selu "česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir".

Kancelarija smatra da "sve govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba".               

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovo prihvatilo novi plan petorke
Aljbin Kurti

Okvir za dalje pregovore

25.10.2023. 16:25

Kosovo prihvatilo novi plan petorke

Vlada Kosova je potvrdila da se premijer Aljbin Kurti složio da "novi plan", koji su petorica emisara predstavila prošlog vikenda za sprovođenje Osnovnog sporazuma, bude osnov za dalje diskusije, pored nacrta primene člana 7, koji je EU u utorak identifikovala kao "savremeni evropski predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO)". 
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve