Vesti
16.04.2020. 15:16
Tamara Marković Subota

OTKRIVAMO: Kako su srpski agenti po svetu nabavljali respiratore?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Savremeno piratstvo, Divlji zapad, opšta otimačina, pohodi agenata sa koferima keša, otkazivanje dogovora i ugovora čak i uz plaćanje penala - opis je svetskog tržišta respiratora i medicinske opreme i od strane naše, ali i nekoliko evropskih država, koje su poslednjih dana vrlo jasno kritiku uputile američkoj vlasti, a koja je u borbi protiv virusa Covid-19 naredila hitnu nabavku celokupnog medicinskog asortimana ne pitajući ni za cenu, ni za poštovanje pravila poslovanja.

Tako je Andreas Gejzel, ministar unutrašnjih poslova Berlina, koji ujedno ima i status savezne pokrajine, javno optužio SAD
za "savremeno piratstvo".

"Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država u Bangkoku su konfiskovali 200.000 zaštitnih medicinskih maski koje je naručio Berlin“, rekao je ministar Gejzel, navodeći da su maske FFP-2, koje štite od zaraze, bile namenjene berlinskim policajcima, da ih je Berlin naručio od američke kompanije i platio ih, kao i da su maske proizvedene u Kini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Tako se ne odnosite prema transatlantskim partnerima. Ne smemo se voditi metodama Divljeg zapada čak ni u vreme globalne krize", rekao je Gejzel i pozvao nemačku vladu da zatraži od Vašingtona da se pridržava međunarodnih pravila poslovanja.

Berlin nije jedina regija koja se požalila na ponašanje Amerike. I francuski političari su nedavno optužili SAD da su kupile zalihe zaštitnih maski namenjenih Francuskoj.

Uz to, svetski mediji su objavili i da je Vašington zakonom primorao američki konglomerat 3M da opskrbljuje SAD sa što je više moguće maski tipa N-95, kakve se koriste u bolnicama, a ta kompanija takođe proizvodi maske u Kini.

Kako izgleda ta otimačina, u jeku potrage za sada najtraženijom robom - respiratorima - nedavno je obelodanio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Što se tiče respiratora, na tržištu je opšta otimačina. Više ne vredi ni kada potpišete ugovor i kada platite, čim postignu veću cenu, oni vam vrate pare i prodaju dalje. Mi smo imali sreću da sa kineskom vladom imamo prijateljske odnose i da po tom državnom principu dobijemo prioritet. Ali kada nabavljate na tržištu od različitih posrednika, ako nemate keš, ako nemate kofere keša i agente da vam to nose, vrlo je teško do toga da dođete" , rekao je Vučić navodeći da će Srbija prihvatiti takvu igru.

"Igraćemo sad barabar sa vama, nema problema. I ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima da rešavaju stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom da znate. Nadam se da ni dinara neće da potroše jer ćemo sve moći ovako da uradimo. Ako bude moralo, snalazićemo se na taj način jer ne možete drugačije. Ispred nosa vam neko uzme 200 respiratora iako ste vi platili te
respiratore, ne samo da ste imali ugovor" , rekao je predsednik Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Izvor "Ekspresa" koji je bio uključen u ovu borbu ekskluzivno objašnjava kako već mesec dana teče borba za trenutno najdeficitarniju robu na svetu –respiratore, ali i drugu medicinsku opremu koja je sada najneophodnija.

Nosioci posla bili su zaposleni u ambasadama i konzulatima Srbije širom sveta, znači ambasadori, konzuli i posebno oficiri za vezu, koji su praktično agenti na terenu, vezani za bazu srpskih bezbednosnih službi.

"Za obezbeđivanje kupovine respiratora je korišćen novac koji je inače, po zakonu, odvojen za tajne agente i njihovo poslovanje. Najviše su u ovom poslu potegli naši zaposleni u srpskoj ambasadi u Kini, gde smo na početku pandemije imali probleme sa privatnim kompanijama, od kojih smo pokušali da kupimo neophodnu opremu. I mi smo imali ozbiljan problem sa Amerikancima, odnosno agentima njihovih službi koji su nam bukvalno preoteli naručenu robu, koju smo platili ne avansno, nego u celosti. Amerikanci su ponudili deset puta veću cenu, i naš ugovor je otkazan u sekundi. Ta kineska firma je bila spremna da plati i penale, jer su i u tom slučaju bili na dobitku koji je sedam, osam puta veći od novca koji smo im već platili", kaže sagovornik "Ekspresa".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Domenico Stinellis, File

On navodi da je posle tog incidenta sav posao nabavke i uvoza medicinske opreme sa Kinom u Srbiju dogovoren isključivo preko kineskog predsednika Si Đinpinga, tako da od tada nije bilo problema u nabavci respiratora i ostale medicinske opreme.

"I ostale ambasade i konzulati Srbije su se pokazali na nivou zadatka, posebno u zemljama gde nema epidemije, odnosno gde virus nije uzeo maha. Veliki poslovi urađeni su u Tunisu, Egiptu, Libiji, Alžiru“, kaže naš izvor navodeći da je u nabavci medicinskog materijala najviše od koristi u tim zemljama naše osoblje u ambasadama i konzulatima.

On otkriva i da su za ceo posao korišćeni mreža i kontakti koji su se pokazali kao najbolji u ranije uspostavljenim poslovima trgovine oružjem.

"Pošto se radi o hitnim nabavkama, na tržištu na kome vlada potpuna otimačina, korišćeni su kanali i kontakti za trgovinu oružjem, jer u toj mreži postoji keš, i u njoj je puno farmaceutskih kompanija koje su u ovom poslu zbog medicinskog materijala neophodnog za ratna područja. Kontakti sa tim kompanijama su sada bitni u borbi protiv virusa Covid-19“, otkriva naš izvor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On navodi da je Srbija uspela da dobije puno donacija, koje su iskorišćene za nabavku medicinske opreme, kao i da se kroz kontakte i mreže srpskih agenata i došlo do Srbina iz Kaća, koji je u Kini suvlasnik jedne firme koja se bavi proizvodnjom zaštitnih maski.

"Odmah je kontaktirano sa njim i zahvaljujući njemu je mašina za pravljenje zaštitnih maski dopremljena u Srbiju, gde će biti nastavljena proizvodnja", kaže sagovornik "Ekspresa".

Inače, interesantno je i da su američke kompanije u januaru i februaru, kada je epidemija korone bila prisutna samo u Kini, upravo ovom tržištu prodale zaštitne maske vredne 17,5 miliona dolara, zaštitnu opreme vrednu 13,6 miliona dolara i više od 27,2 miliona dolara vrednih mehaničkih ventilatora koji potpomažu respiraciju.

Prema podacima Kancelarije za popis stanovništva, prodaja je bila znatno veća nego u bilo kom sličnom razdoblju poslednje decenije.

Tada su na tržištu bile regularne cene i važilo je poštovanje pravila. Amerika danas tu istu robu plaća po deset puta većoj ceni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve