Vesti
02.08.2023. 22:46

Ferida Čustović

"Ove godine u Srbiji 24 femicida"

Nasilje nad decom
Izvor: Shutterstock

Ženska mreža Stranke slobode i pravde (SSP) je danas, povodom 24. femicida u Srbiji od početka godine, zatražila od istitucija da reaguju i to spreče.

Predsednica Ženske mreže SSP Ferida Čustović navela je u saopštenju da su za sedam meseci 2023. u Srbiji bile 24 žrtve partnerskog ili porodičnog nasilja.

"Vesti o ubistvima žena, seksizam, mizoginija su naša svakodnevnica od kojih institucije okreću glavu", navela je ona, prenela je SSP.
 

Dodala je da je u subotu u Beogradu 14. po redu protest "Srbija protiv nasilja", te podsetila da zahtevi tih okupljanja nisu ispunjeni.

"Režim ni nakon 90 dana od tragičnih i masovnih ubistava nije ispunio zahteve protesta i zato ne čudi što u takvoj atmosferi, prepunoj agresije raste i broj slučajeva femicida", kazala je Čustović.
 

Dodala je da Ženska mreža SSP zahteva da se, u cilju zaustavljanja ubistva žena, odmah izdvoji oblik krivičnog dela ubistvo žene iz mržnje-femicid i to u okviru dela kojim se reguliše teško ubistvo.

Prema njenim rečima, traži se i uvođenje jedinstvenog registra nasilnika i pooštravanje zakonske kazne za nasilnike.

Rekla je da se zahteva i da bude osigurana veća osetljivost pravosudnog sistema na probleme žena koje su žrtve nasilja.

Uz baveznu edukacju o nasilju u školama, traži se, kako je kazala, i besplatna institucionalna organizacija psihičke podrške žrtvama nasilja kako bi izbegli njihovu socijalnu marginalizaciju.

Čustović je kazala da SSP traži da bude usvojen zakon o alimentacionom fondu i da se tako ekonomski osnaži položaj onih zena koje trpe nasilje, jer se, kako je dodala, plaše kako će prehraniti svoju decu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve