Vesti
11.05.2019. 00:14
Beta

PATRIJARH: Ako se odreknemo Kosova, stići će nas kletva cara Lazara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je danas da se Srbija ne sme odreći Kosova, kao i da je srpskom narodu potrebno jedinstvo umesto podela koje ohrabruju neprijatelje.

"Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života", rekao je patrijarh Irinej na proslavi slave hrama Svetog Save u Kraljevu.
Kako je prenela je Informativna služba SPC, patrijarh je istakao da Srbiji mogu da otmu Kosovo i da su ga oteli i Turci "pa smo posle 500 godina uspeli da ga vratimo".
"U poslednje vreme ta misao o neodricanju od Kosova se čuje i od naših vođa. To nas raduje, to raduje naše svetitelje i manastire na Kosovu. Ne uzdamo se mnogo u pomoć svetskih moćnika, već u pomoć naših svetitelja koji su se na Kosovu i Metohiji podvizavali. Oni će nam biti verni pomoćnici, ako se budemo trudili", rekao je patrijarh Irinej dodajući da ako želimo u ovome svetu da imamo kao narod neko mesto, treba da budemo jedno.
Patrijarh je pojasnio da se jedinstvo naroda temelji u dobru, te da suprotno ne bi trajalo.
"Podele i svađe među nama ohrabruju naše neprijatelje. U tome je njihova moć, a naša nemoć. Zato se molimo Gospodu da nam usadi veru kao temelj svih vrlina", naveo je patrijarh Irinej ističući da smo bez vere ništavni kao pojedinci, ne samo pred Bogom nego i pred ljudima.
Patrijarh Irinej služio je liturgiju sa arhijerejima tokom zasedanja Sabora koje je u petak započelo u manastiru Žiča, a trebalo bi sutra da bude nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve