Vesti
22.07.2023. 19:49

SPC

Patrijarh Porfirije ima poruku za svetske lidere...

Porfirije
Izvor: Shutterstock

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uputio je svim poglavarima pravoslavnih crkava, kao i katoličkom papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu i drugim zvaničnicima i organizacijama za zaštitu ljudskih prava da se zauzmu da se oslobodi iguman Kijevsko-pečerske lavre Pavle, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh Porfirije je naveo da je odluka ukrajinskih vlasti da zatvore mitropolita Pavla "sa jedne strane plod teške atmosfere u Ukrajini koja gori u ratnom požaru, a sa druge plod namere aktuelnih vlasti da osvoje Кijevo-pečersku lavru, jednu od najznačajnijih svetinja pravoslavnog sveta u celini".

"Mitropolit višgorodski i černobilski Pavle, koji je uvek pozivao na mir, prestanak sukoba i pronalaženje rešenja dijalogom, ne može biti osuđen i utamničen zbog na primer političkih uverenja ili zbog verbalnog delikta, naravno ni zbog delitka mišljenja. Mitropolit Pavle je zatvoren, a to je eklatantan primer kršenja ljudskih prava, zbog onoga što on jeste, zbog njegovog ličnog i verskog identiteta", naveo je patrijarh Porfirije.
 

On je pozvao verske i društvene vođe Evrope i sveta da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobilski Pavle "bude pušten na slobodu".

Ukrajinsko pravosuđe odlučilo je u aprilu da u kućni pritvor stavi mitropolita Pavla, starešinu manastira Kijevsko-pečerske lavre čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom, i kojima je naloženo proterivanje iz crkve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Porfirije u Gračanici, beseda posle praznične liturgije
Gračanica

Vidovdan

28.06.2023. 13:09

Porfirije u Gračanici, beseda posle praznične liturgije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je u manastiru Gračanica da su svetinje na Kosovu dom svih Srba, i da u njima pronalazimo razlog svog postojanja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve