Vesti
04.07.2023. 15:20
Beta

Elektronska naplata

Počelo plaćanje putarine tagom u Srbiji i Severnoj Makedoniji

putarina, autoput
Izvor: Shutterstock

Počela upotreba zajedničkog taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić.

Vesić je reka da 700.000 korisnika taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji mogu da ga koriste na svih devet naplatnih rampi u Severnoj Makedoniji ukoliko putuju u tu zemlju ili prolaze kroz nju, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Da bi vozači mogli da koriste taj uređaj neophodno je da urade prekonfiguraciju, što znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu kako bi mogao da se upotrebi u Severnoj Makedoniji i nekim drugim zemljama, objasnio je ministar.

On je rekao da prekonfiguracija traje do pet minuta i da se nakon toga putarina naplaćuje sa platne kartice, a ukoliko je neko na tagu imao novac koji nije stigao da potroši, ta sredstva će biti vraćena na platnu karticu.

Na naplatnoj stanici Preševo, pre granice sa Severnom Makedonijom, se nalazi kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti tag ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg.

Vesić je rekao da se procenjuje da u toku letnje sezone na dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama, ocenivši da će uvođenje zajedničkog taga biti veliko olakšanje za vozače pošto neće biti zadržavanja, menjanja novca i čekanja kusura.

Ministar je istakao da se ovo odnosi i na tagove Severne Makedonije, čiji će vozači po istom sistemu moći da putuju kroz Srbiju.

On je dodao da se u narednom periodu očekuje uključivanje Hrvatske, Grčke i Bosne i Hercegovine u sistem zajedničke naplate putarine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve