Vesti
03.09.2021. 06:18
Marko R. Petrović

Zapadni Balkan

Pogled u budućnost sa Bleda

Vučić, Pahor 2.9.2021.
Izvor: TANJUG / FOTO STA / DANIEL NOVAKOVIĆ

Svako odlaganje proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana samo ide naruku evroskepticima, protivnicima reformi, dok istovremeno jača nacionalističke snage i smanjuje međusobno poverenje.

Pomalo deprimirajuće, mora se priznati, zvuči kada se na skupu optimističkog naziva „Budućnost Evrope“ više puta spomene zastoj u procesu proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, odlaganje prijema novih članica EU, a što sve opet, kako mnogi upozoravaju, može da ima neželjene posledice po obe strane.

A to je upravo bio slučaj sa 16. Bledskim strateškim forumom. Jedan od onih koji je na to upozorio je i slovenački predsednik Borut Pahor koji je, međutim, istovremeno naglasio i da je „Zapadni Balkan deo Evrope i trebalo bi da učestvuje u razgovoru o njenoj budućnosti“.

On je dodao da obe strane imaju geopolitički interes, ali i da je odgovornost za proširenje takođe zajednička.

„Proširenje postaje pitanje vremena, usporavanje ima mnogo negativnih posledica za obe strane, usporavaju se reformski procesi, raste nacionalizam i smanjuje se međusobno poverenje“, rekao je on.
 

Dodao je da se pojavljuju i opasne ideje o promeni granica, što se nikada, kako je naveo, ne završi u miru.

„Verujem da u svojoj strategiji proširivanja EU Zapadni Balkan treba da vidi kao celinu, a ne odvojeno kao sada“, dodao je Pahor.
 

Istakao je da i region treba više da se potrudi da bude privlačan, a podržao je inicijativu „Otvoreni Balkan“, dodavši da veruje da to nije alternativa Evropskoj uniji, nego deo pristupnog puta.

I po tome se Pahor razlikuje od nekih kojima se ta inicijativa ne sviđa, a na šta je na Bledu upozorio i srpski predsednik Aleksandar Vučić, ocenivši da se ne raduju svi tome „jer nemaju volan u rukama“.

„Recite mi zašto bi se nekome svidelo što ja smem pred svima da kažem da je Srbija u Evropi druga po stopi rasta? Postavlja se pitanje što bi se svi radovali tome, objasnite mi to. Naravno da će biti više nezadovoljnih. Zato je važno da mi to razumemo, da ne mislimo da su interesi u Evropi jedino što povezuje politike različitih zemalja, uvek su tu samo interesi“, rekao je Vučić.
 

Istakao je i da Srbija, Albanija i Severna Makedonija razumeju svoje interese, a potom dodao da može da navede desetak zemalja EU koje podržavaju „Otvoreni Balkan“, ali da zna i za dve ili tri zemlje koje se ne raduju tome jer su ranije lakše upravljale procesima.

Precizirao je da Francuska podržava inicijativu, dok van Evrope to čine SAD.

Uz to, dodao je i da je o evropskoj perspektivi Srbije razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, naglasivši da je važno to što je Srbija ispunila obećanje da će podići nivo usaglašenosti sa spoljnopolitičkim odlukama EU.

„Podigli smo na više od 62 odsto. Naravno, postoje određena ograničenja koja se tiču kompleksnog uvezivanja interesa Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, nije to uvek tako jednostavno kao što ljudima izgleda. Ali pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese“, rekao je Vučić posle sastanka.
 

Predsednik Srbije dodao je da je bilo reči i o dijalogu sa Prištinom, kao i o situaciji u regionu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, kao i o vladavini prava u Srbiji „i o daljim naporima na evropskom putu“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je fragmentisana EU i kakvi su odnosi Srbije sa svakim od tih delova
Aleksandar Vučić i Žozep Borel 27.8.2021.

Evropska slagalica

30.08.2021. 07:25

Kako je fragmentisana EU i kakvi su odnosi Srbije sa svakim od tih delova

Svi za jednog, jedan za sve. Taj musketarski moto koji važi i u Evropskoj uniji jedan je od ključnih faktora koji utiče na to hoće li se neka zemlja pridružiti Uniji ili će ostati u njenom predvorju. Jer dok se sve države članice Evropske unije ne slože da je zemlja kandidat ispunila uslove za pridruživanje Uniji, članstvo u ovoj organizaciji ostaće samo san.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve