Vesti
15.02.2024. 11:15
R. E.

Policija u akciji

Pazite u kakvom ćete stanju za volan ovih dana, pojačana je kontrola saobraćaja

Policija
Izvor: Shutterstock

Za vreme praznika u Srbiji biće pojačana kontrola saobraćaja, najavljeno je iz Uprave saobraćajne policije.

U fokusu saobraćajne policije biće prekršaji koji najviše doprinose da se dogode saobraćajne nezgode - prekoračenja brzine, vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i vožnja bez vezanog sigurnosnog pojasa, rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćene policije.

"Bitno je da svaki učesnik u saobraćaju, dakle i vozači i pešaci, pođu od svog pozitivnog primera i svojim ponašanjima daju doprinos da imamo povoljno stanje bezbednosti saobraćaja", naveo je za RTS Radenković.

Za vreme praznika se očekuju relativno dobri vremenski uslovi, ali u nedelju i kiša, pa je neophodno i vožnju prilagoditi tome.

"U takvim vremenskim uslovima ono što je glavno je smanjiti brzinu kretanja vozila, držati veće odstojanje i jako je bitno napomenuti, pogotovo za zone koje idu ka turističkim centrima, a takvih će biti dosta ovih dana, obavezno koristiti zimsku opremu, zimske pneumatike na prvom mestu. Naravno, treba imati i lance u prtljažniku i postaviti ih po potrebi", rekao je Radenković.

Napomenuo je da je prošle godine, u svega četiri dana, bilo 20.000 otkrivenih prekršaja u kontroli saobraćaja, a bilo je sedam poginulih u datom periodu.

Radenković je rekao da je relativno veliki broj prekršaja bio u januaru. Objasnio je da prednjače prekršaji u prekoračenju brzine, a da je i veliki broj prekršaja nekorišćenja pojasa - više od 10.500 evidentiranih za svega 30 dana.

"Zabrinjava i podatak da imamo povećanje broja prekršaja vožnjom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci".

Radenković je saopštio podatke prikupljene od 1. januara do 12. februara i uporedio ih sa istim periodom prethodne godine.

"Imali smo 60 poginulih u saobraćaju i nezgodama što je za devet lica više nego što je to slučaj bio prošle godine", rekao je Radenković.

Smatra da ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem bezbednosti saobraćaja, pogotovo zbog činjenice da više od jedne osobe pogine svakog dana.

"Kada je reč o broju povređenih, tu je oko 1.500, nešto manje nego što je bio slučaj prošle godine".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve