Vesti
20.11.2023. 12:04
Beta

Dva zahteva

Evo šta kažu poljoprivrednici kada će obustaviti proteste i pregovarati sa Vladom

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Poljoprivrednici Vojvodine nastavili su protest, osmi dan zaredom, a pregovori sa Vladom Srbije mogući su tek kada se ispune dva osnovna zahteva.

Predsednik Skupštine udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac naveo je da su ti zahtevi uređenje robne berze i dizel na pumpi bez akcize.

On je rekao da poljoprivrednici traže da se prvo realizuje sporazum potpisan u maju, a zatim da razgovaraju o drugim zahtevima.

"Sporazumom u maju dogovoreno je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize u njenom punom iznosu na pumpi, a ne da platimo punu cenu i čekamo da vrate 50 dinara", rekao je Slankamenac.

Dodao je da Srbije ima propise što se tiče uređenja robne berze i da treba obezbediti dovoljan broj javnih skladišta i uvesti fjučerse (mogućnost terminske prodaje robe).

Kada se ispune ti uslovi, kako je rekao, može se razgovarati o visini subvencija po hektaru za narednu godinu, taksama o odvodnjavanju i drugim zahtevima.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

"Blokade ćemo prekinuti kada se ispune ti uslovi i predstavnici Vlade Srbije dođu kod nas na pregovore u Kisač", rekao je Slankamenac.

On je rekao da su poljoprivredni proizvodi, žitarice i uljarice, najjeftiniji u Srbiji.

"Od poljoprivrednika se godinama otima, kao i od građana, visokim maržama, meso sa svinjske plećke je u Crnoj Gori 500 dinara za kilogram, a u Srbiji 800-900 dinara", rekao je Slankamenac.

Dodao je da su danas blokade nastavljene na svim lokalnim saobraćajnicama kao i prethodnih dana, da je zaustavljen saobraćaj u Vršcu, prema Zrenjaninu i Pančevu, a biće blokiran i kružni tok u Novom Sadu.

Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja "Elemirski paori" iz Elemira, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Paori iz Padine" i uduženje "Stig".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve