Vesti
22.10.2020. 18:25
Tanjug

POSEBNE MERE ZAŠTITE: Vanredna situacija u Boru

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Boru je zbog nepovoljne epidemiološke situacije, odnosno povećanja broja zaraženih u tom gradu, proglašena vanredna situacija na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije.

Proglašenjem vanredne situacije na snagu stupaju posebne mere zaštite stanovništva koje je donela Vlada Srbije, a na danas održanoj sednici Štaba donete su tri naredbe.

Kako je navedeno u saopštenju Grada Bora, na sednici je naloženo Gradskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i privrednim subjektima, vlasnicima maloprodajnih trgovinskih objekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih, kozmetičkih, samostalnih radnji i privrednih društava, samostalnih i drugih objekata da, počev od sutra, sprovedu sve higijensko-sanitarne mere na ulazima u objekte ili baštu.

Povezane vesti - JANKOVIĆ: Nema pooštravanja mera, samo veća kontrola

To podrazumeva da na ulazu u objekte izvrše dezinfekciju ruku i obuće, zaposlenih i gostiju, zatim nošenje zaštitnih maski kako potrošača tako i zaposlenih u zatvorenom prostoru i da se obezbedi držanje fizičke distance od dva metra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Takođe, da odrede lice koje meri temperaturu i da licima sa povišenom temperaturom ne dozvoljava ulazak u objekat, odnosno baštu.

Potrebno je i da na ulazu u objekat istaknu obaveštenje o maksimalnom broju ljudi koja se istovremeno mogu naći u objektu i o odgovornom licu u objektu za sprovođenje propisanih mera - ime i prezime i kontakt telefon odgovornog lica.

Neophodno je i da istaknu na ulazu u objekat vidno obaveštenje u kome stoji da se uočene nepravilnosti u poštovanju propisanih mera mogu prijaviti Gradskoj upravi grada Bora svakog dana u periodu od 0-24 časa na telefon 060/2727059 ili radnim danima u periodu od 7 do 15 časova na telefon 030/424192 ili putem e-adrese [email protected].

Druga naredba odnosi se na upravnike zgrada, JKP za stambene usluge "Bor" Bor, JKP "3. Oktobar" Bor da odmah nakon stupanja na snagu te naredbe započnu dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i pranje ulica, trgova, trotoara, pešačkih staza i dečijih igrališta uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

Treća naredba je da se na teritoriji Bora zabranjuje organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih manifestacija i drugih zabavnih i kulturnih manifestacija sa publikom.

Kontrolu sprovođenja tih naredbi vršiće Gradska uprava grada Bora- Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa republičkim organima.

Povezane vesti - PREMINULE DVE OSOBE: U Srbiji 416 novoobolelih od koronavirusa

Svaka nepravilnost koja putem servisa "Prijavi problem" bude prijavljena, biće upućena u gradsku komunalnu inspekciju koja će, u saradnji sa republičkom sanitarnom inspekcijom, izvršiti kontrolu prijave u najkraćem vremenskom roku.

Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, od poslednjih informacija četiri osobe su se oporavile, a zabeležen je jedan novi slučaj virusa, što znači da je na današnji dan na području Bora ukupno 36 osoba pozitivno na virus.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve