Vesti
07.10.2019. 13:50
R. E.

VUČIĆ: Najvažniji cilj je mir na Balkanu; ERDOGAN: Više Turskih investicija u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste.

On je potom dodao da ekonomska saradnja Srbije i Turske dramatično napreduje.

"Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Podsetio je da ovog puta zajednički proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su uspostavljeni odmah posle Berlinskog kongresa. Preneo je da je imao priliku sa Erdoganom da razgovara u četiri oka sat i po, i da od njega mnogo toga, čuje, sazna, ali i nauči.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Ono što je važno jeste da smo konstatovali da smo napravili izuzetno zančajan napredak u ekonomskoj saradnji saradnji. Trgovinska razmena između Turske i Srbije bila je, prilikom poslednje posete Erdogana 2017. nešto veća od 800 miliona evra. Tada smo rekli da je prvi cilj da dostignemo milijardu", podsetio je Vučić.

Kazao je da je razmena prošle godine dostigla već 1.084 milijardi evra, a u prvih osam meseći, u poređenju sa istim periodom 2018.veća je za 13 odsto.

"To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećava se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. Uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra“, preneo je on.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija i Turska rade na infrastrukturnom povezivanju Balkana, te podsetio da će sa Erdoganom sutra prisustvovati početku radova na izgradnji deonice auto-puta Beograd - Sarajevo, Kuzmin - Sremska Rača, sa mostom preko Save. Istakao je da je to projekat od velike vrednosti, oko 225 miliona evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Istovremeno je izrazio zahvalnost turskim investitorima koji ulažu u mesta sa većim brojem nezaposlenih i siromašne sredine, koji su pomogli dramatično razvoju tih mesta.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska podržava mirt na Balkanu i da će nastaviti sa investicijama u Srbiji.

"Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od dve milijarde dolara kratkoročno", rekao je Erdogan na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je ocenio da su odnosi između dve zemlje izuzetni, čemu je u velikoj meri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić kojeg je nazvao uvaženim prijateljem.

"Kralj Aleksandar pre 90 godina imao je prelepu želju i upravo sada predsednik Aleksandar uviđa tu lepu želju. Imali smo zaista plodne razgovore i zalaganja vaše ekselencije imala su uticaja", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da želi da vidi nastavak turskih investicija u Srbiji.

"Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od 2 milijarde dolara kratkoročno", rekao je Erdogan.

"Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da neće biti više borbi među ljudima već samo mir i "most između srca", postojaće samo osmesi i izrazi mira dok se bude putovalo preko tih mostova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zajednička sednica

Sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske kojoj prisustvuju dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan počela je nakon jedno i po časovnog tet-a-tet sastanka dvojice državnika. Erdogan je na početku sastanka rekao da očekuje izuetno plodan sastanak i podsetio na to da Srbija i Turska ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa.

Turski predsednik je dodao da očekuje da će bilateralna saradnja na poljima ekonomije, politike, kulture, dve zemlje biti još bolja u budućnosti i preneo srdačne pozdrave turskog naroda i njihovu ljubav prema ljudima u Srbiji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Predsednik Vučić je zahvalio turskom predsedniku što je doveo u Srbiju brojnu privrednu delegaciju i istakao da je robno-trgovinska razmena dve zemlje u poslednje dve godine napredovala.

"U poslednje dve godine napravili smo veliki iskorak, robna razmena je za 300 miliona viša", kazao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Predsednik Srbije je kazao da su na bilateralnom sastanku razgovarali o mnogim važnim temama i izrazio uverenje da bilateralni odnosi dve zemlje, kao i ekonomski mogu još napredovati.

Dva predsednika izrazili su uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti. Na početku sastanka u četiri oka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Predsednik Srbije je podsetio da su dve zemlje 2017. imale trgovinsku razmenu u obimu od 830 miliona evra i da su još tada konstatovali da ona treba da premaši milijardu evra. Krajem prošle godine, trgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

"Hvala vam na tome i čestitam na tome i Turskoj i Srbiji", rekao je Vučić dok je Erdogan izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši i 1,5 milijardi evra.

Vučić je ukazao da će njih dvojica sutra razgovarati i sa liderima BiH, a Erdogan je istakao da će auto-put Beograd - Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradsnje sutra prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH. Predsednik Srbije je zahvalio šefu turske države na veoma dobrim bilateralnim odnosima, za koje je i Erdogan u intervjuu srpskim medijima rekao da su najbolji u savremenoj istoriji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

"Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji . Osećajte se kao kod kuće", rekao je Vučić.

Erdogan je predsedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu. On je, takođe, podsetio da Srbija i Turska ove godine obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Turski predsednika ispred Palate Srbija dočekala je delegacija Vlade Srbije na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dva predsednika imaće tet-a-tet sastanak, nakon čega će u 14 časova biti održan Visoki savet za saradnju Srbije i Turske, nakon čega će se dvojica predsednika obratiti novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Avion turskog predsednika sleteo je danas nešto pre podneva na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", čime je otpočela njegova dvodnevna poseta Beogradu, a dočekao ga je srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon dočeka, predsednici će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", posle čega sledi tet-a-tet sastanak dvojice državnika. Poseta je posebno niz najavljenih značajnih investicija, veoma važna za Srbiju i srpsku ekonomiju, ali i za region, posebno kad je reč o autoputu Beograd - Sarajevo.

https://www.youtube.com/watch?v=znKTL3SLG7E&feature=youtu.be

I interesovanje novinara, ne samo iz Srbije, je veliko, pa se za izveštavanje o dvodnevnoj poseti, koja uključuje i trilateralu Srbija - Turska - BiH, akreditovalo više od 300 novinara i snimatelja. Tokom prvog dana posete, planirana je i sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, nakon čega će se predsednici obratiti medijima.

U prisustvu Vučića i Erdogana biće potpisano i niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih markica povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Za kraj prvog dana posete, planiran je poslovni forum na kojem će se, osim dvojice predsednika, obratiti i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Nail Olpak.

https://www.youtube.com/watch?v=jGju8s04T-g&feature=youtu.be

Na poslovnom forumu, pored srpskih, učestvovaće i više od 100 privrednika iz Turske, iz raznih oblasti, poput prehrambene, tekstilne, drvne, a najavljeno je i otvaranje nekoliko turskih kompanija i polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
16.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve