Vesti
03.05.2019. 11:38
Beta

Poverenik: Vlast da poštuje slobodu medija i pravo na pristup informacijama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je vlasti u Srbiji, povodom Svetskog dana slobode medija, da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

"Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda", navodi se u saopštenju Kancelarije poverenika.

Služba Poverenika dodaje da je Svetski dan slobode medija prilika da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima.

"Važno je da se ovog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo. Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave. Ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštita novinarskih izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu kao osnovnog alata novinarskog poziva", navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve