Vesti
02.11.2023. 11:10
R. E.

Predsednik RIK

Počinje predaja izbornih lista, evo do kada je rok

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević naveo je da oid danas počinje predaja izbornih lista, koje mogu biti podnete do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

"Izborne liste mogu podneti političke stranke, koalicije političkih stranaka, odnosno udruženja građana koje podnesu 10.000 pravno valjanih overenih izjava birača. Izuzetak su stranke nacionalnih manjina za koje je neophodno da podnesu najmanje 5.000 overenih izjava birača", objasnio je Dimitrijević za RTS.

Naveo je da građani mogu dati podršku izbornim listama, a redosled na izbornom listiću ne određuje se žrebom, kao za predsedničke izbore, nego po vremenu proglašenja izborne liste.

Govoreći o kalendaru predizbornih aktivnosti kazao je da se one mogu podeliti u tri grupe, omogućavanje kandidovanja učesnika u političkom izbornom postupku, obrazovanje biračkih odbora i sprovođenje tehničkih priprema za izbore, od kojih je najvažnije određivanje biračkih mesta.

"Biračka mesta određuju opštinske i gradske izborne komisije, u roku od 10 dana od dana raspisivanja izbora, a Republička izborna komisija određuje biračka mesta u inostranstvu, kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 20 dana pre dana održavanja izbora", objasnio je Dimitrijević.

Istakao je da još uvek ne zna koliko će biti biračkih mesta.

Na pitanje šta znači fer kampanja i šta su učesnici predizborne trke dužni da poštuju, Dimitrijević je naveo da su tu važne dve stvari – obaveze državnih organa i institucija, ali i obaveze učesnika u izbornom postupku.

"Što se tiče državnih organa, RIK je zaštitnik sprovođenja izbora u pogledu primene zakona o izboru narodnih poslanika. Dakle, na nama je ta obaveza i odgovornost da uspešno sprovedemo preko ovih ostalih organa za sprovođenje izbora, odnosno lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, i oni će taj posao obaviti na zakonom propisani način", rekao je Dimitrijević.

Zakon o izboru narodnih poslanika je, kako je naveo, definisao i posebno telo koje je nadležno za praćenje ponašanja učesnika u izbornom procesu, a to telo već imenovala Skupština Srbije.

"Vršiće nadzor nad podnosiocima izbornih lista, kandidatima za poslanike, kao i javnim medijskim servisima i slično", dodao je Dimitrijević.

Doneta je i odluka i da se u 65 jedinica lokalne samouprave sprovedu lokalni izbori, tako da će u tom gradovima i opštinama birači glasati na dva glasačka listića.

"RIK utvrđuje broj biračkih mesta u inostranstvu u zavisnosti od broja prijavljnih birača. Građani koji žele da glasaju mogu da izvrše prijavu u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima", rekao je Dimitrijević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve