Vesti
23.11.2023. 10:54
Beta

In memoriam

Preminuo profesor Ratko Božović

ratko bozovic
Izvor: ATAIMAGES / Mateja Stanisavljevic

Univerzitetski profesor, sociolog kulture i književnik Radoslav Ratko Božović preminuo je u Beogradu u 90. godini.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine. Magistrirao 1967, a doktorirao 1971. godine.

Držao je predavanja i na redovnim i na postdiplomskim studijama, a bio je rukovodilac smera "Sociologija kulture i kulturna politika" na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Teorija i sociologija kulture, Kulturna politika i Fenomeni modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Filološkom fakultetu u Beogradu na smeru Sociologija jezika i književnosti poslediplomskih studija i na poslediplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Predavao je Teoriju kulture i Sociologiju masovnog komuniciranja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, kao i na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici Teoriju kulture i Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku "Nova demokratija" (Démocratie Nouvelle) i urednik edicije "Kultura i društvo" (IP Vuk Karadžić, Beograd) i biblioteke "Poenta" ( IP Unireks, Nikšić ).

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga, a oktobra 2023. objavio je knjigu pod naslovom "Tajne dijaloga".

Najznačajnija dela su mu: "Kultura slobodnog vremena", "Metamorfoze igre", "Iskušenja slobodnog vremena", "Usud igre", "Nedoumice oko kulture", "Lavirint kulture", "Pod znakom pitanja", "Kroz crveno", "Kult - ura",...

Božović je dobitnik nekoliko nagrada, "Đorđe Fišer" 2012. godine, za doprinos razvoju humora i satire, "Radoje Domanović" 2016. godine za teorijski pristup satiri, "Tipar", 2016, za životno delo za humor i satiru, Muškarac životnog stila 2013, Porodica bistrih potoka 2017. Nagrada za studiju "Paradoksi medijske slobode" časopisa Dialogos, kao najbolje delo u regionu iz teorije medija. 2015. Dobitnik je zvanja Vitez poziva koji dodeljuje Liga eksperata (Lex.org.rs) 2021. godine.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve