Vesti
08.06.2021. 17:54
Tanjug

Milorad Dodik

"Presuda generalu Mladiću nema veze sa pravom i pravdom"

Milorad Dodik, 8. 6. 2021.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH - Milorad Dodik, izjavio je neposredno nakon izricanja presude generalu Ratku Mladiću da je "Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu".

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci, podsetio da je u BiH stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba više od 30.000, što je 30 odsto.

"A pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković, i još mnogi ovu presudu gledaju iz svojih kuća, kao slobodni ljudi, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom", naveo je Dodik.
 

On je istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu i doprineo produbljivanju nepoverenja među narodima u BiH. "Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bez njegovog duha bi bila mnogo veća stradanja našeg naroda", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ni na koji način ne želi bilo koga da povredi, ali ovom presudom Mladiću, kazao je, nije ostvaren pravi cilj Tribunala koji je trebalo da poveća poverenje i dovede do pomireja među narodima.

Istakao je da je ovom presudom urušeno poverenje u međunarodnu pravdu, a očekivanja su bila da će ona biti objektivna.
 

"Sud nije uspeo da dokaže direktnu odgovornost Mladića već je instruisan mehanizmom da on kao komandant odgovara za znane i neznane, a ne za konkretna krivična dela", rekao je Dodik.
 

Ocenio je da se ovim pokušavaju očuvati značajne karijere izgrađene na satanizaciji Srba. Činjeno je sve na satanazaciji Srba i zato, poručio je Dodik, "mi moramo da naučimo da menjamo te lažne stereotipe sve dok oni koji su napravili karijere ne budu mimo poitičke moći".

Istakao je i da se ovom presudom pokušava napraviti mit o genocidu u Srebrenici, koji se nije desio, a dokaz tome je, kazao je, da čine sve da zabrane negiranje genocida raznim rezolucijama, "a takvu rezoluciju nisu, na primer, donele ni SAD ni druge zemlje".

Prema Dodikovim rečima, lažni mit o Srebrenici gradi se da bi se Bošnjacima omogućilo da formiraju mit o svom nacionalnom identitetu.

Ponovio je da su Srbi najveći stradalnici - od Slovenije i Hrvatske, Federacije BiH, koji se i danas bore za svoja prava u Crnoj Gori. Stradalnici su, kazao je, na Kosovu i Metohiji a ništa bolje, dodao je, ni u Severnoj Makedoniji.

Kao jedino dobro, Dodik je rekao da ovom presudom nestaje Haški tribunal i da će svi do sada urađeni predmeti biti preneti na niži nivo, ali da Republika Srpska nema poverenje u BiH pravosuđe.

Dodik je izjavio saučešće još jednom porodicama svih stradalih u proteklom ratu, ma kom narodu i ma kojoj veri pripadali, ali je istakao da je haški tribunal te tragične događaje ispisao kao neku drugu istoriju u kojoj su Srbi negativci, a Republika Srpska mesto stalnog osporavanja što smo, kako je kazao, ostvarili kao nacionalnii napredak.

Otuda, dodao je, i stalno osporavanje Republike Srpske, kojoj se pokušava pripisivanje i povezivanje nečeg što bi je povezalo sa ovim presudama.

"Ja to odbacujem. RS je formirana zato što je narod bio ugrožen i taj narod nije imao pravo da olako shvati izlvačenje iz zajedničke zemlje Jugoslavije i formiranje neke koju bi formirali muslimani ovde u BiH", rekao je Dodik.

Poručio je da će Republika Srpska i nadalje da se bori da, kako je rekao, naša sloboda bude trajna i neupitna i da takva bude i Republika Srpska.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Ratko Mladić, 8. 6. 2021.

Konačna presuda

08.06.2021. 16:39

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve