Vesti
10.01.2020. 09:00
Rade Jerinić i Natalija Ginić

PRIŠTINA SLEDI PODGORICU: Pandorina ili đavolja rabota

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pandora je, prema legendi, kutiju u kojoj se sva zla ovog sveta nalaze otvorila iz znatiželje. Klupko koje se odmotalo usvajanjem Zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori nije započeto iz znatiželje, već iz interesa, koji se mogu na različite načine tumačiti zavisno od perspektive iz koje se posmatraju. Ali efekti se, nažalost, moraju posmatrati i kroz stvaranje presedana koji će ukoliko se prelije i posluži kao motiv ili argumentacija za slične akte na teritoriji Kosova i Metohije, jedino onda može tumačiti kao ugrožavanje vitalnih interesa Republike Srbije.

Neuvažavanje istorijskih i geopolitičkih realnosti da se zemlje jugozapadnog Balkana usled mešanja i prelivanja stanovništva, nacija i konfesija uvek moraju posmatrati kao sistem koliko-toliko spojenih sudova, dovelo nas je u situaciju da je postao mogući scenario u kome će Srpska pravoslavna crkva ostati bez hramova u svim zemljama Balkana osim Srbije, iako skoro dva miliona vernika koji joj pripadaju živi u zemljama okruženja.

Mogućnost ovakvog razvoja događaja nagovestio je sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u izjavi pred kraj prošle godine: "Ne mogu da znam, ne želim da budem ptica zloslutnica i nadam se da neće slediti ovaj primer i da neće pokušati da nas ubede da Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Zočište ili bilo koja naša svetinja pripada albanskom kulturnom nasleđu".

Da li Priština može da usvoji sličan zakon kao i Crna Gora, koliko imovine ima SPC na Kosovu i da li je pravno moguće oduzimanje sakralnih objekata i zemljišta srpskoj crkvi na KiM, istražujemo u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve