Vesti
15.09.2023. 12:31
Beta

Elektronska forma

Prosvetari dali predlog za smanjenje obimne "papirologije"

1
Izvor: Shutterstock

Predstavnici četiri sindikata u prosveti su predložili racionalu pedagoške administracije.

Taj predlog su Ministartsvu prosvete uputili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost"i Sindikat radnika u prosveti Srbije, piše u saopštenju.

Predloženo je da administracija se vodi u e-obliku i da bude sastavni deo es Dnevnika kao i da nastavnik nema obavezu da dokumentaciju vodi u pisanom obliku.

Po predlogu, u okviru es Dnevnika, u opciji "izvoz podataka", potrebno je standardizovati formulare za sve vrste pedagoške dokumentacije.

Sindikati smatraju i da bi se time ujednačio način vođenja dokumentacije i izbegli problemi koji nastaju različitim tumačenjima.

Po predlogu, dosadašnje đačke knjižice, svedočanstva, razna uverenja, matične knjige i druge vrste dokumenata, postaju samo elektronska forma, koja će poput e-faktura biti zaštićena od zloupotreba, lako proverljiva.

Predložena je, između ostalog, i standardizacija jedinstven obrazac za globalne i operativne planove na nivou države.

Smatraju i da treba da bude ukinuta "pedagoška sveska" praćenja napredovanja učenika, odnosno formativnog ocenjivanja koju treba izmestiti u es Dnevnik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počela nova školska godina, malo drugačije nego inače
blizanci, škola

Srećno svim đacima!

01.09.2023. 09:57

Počela nova školska godina, malo drugačije nego inače

Za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, počela je nova školska godina, a prvog dana nema predavanja, već su časovi posvećen bezbednosti i razgovorima o negovanju pravih vrednosti.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve