Vesti
26.09.2023. 15:39
Beta

Borba za bolje uslove

Završen protest prosvetara, ovo su zahtevi

Škola
Izvor: Shutterstock

Protest "Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija", na koji su pozvala četiri reprezentativna prosvetna sindikata zbog položaja zaposlenih u obrazovnom sistemu, završen je u utorak popodne ispred Vlade Srbije u Beogradu, gde su predstavnici tih sindikata predali svoje zahteve.

Ispred zgrade Vlade okupilo se više stotina učesnika protesta prosvetnih radnika koji su podvukli zahteve za izjednačavanje plata sa republičkim prosekom i izradom strategije o povećanju plata, uvećanje dodatka za odeljensko starešinstvo i smanjenje pedagoške administracije, kao i poštovanje dijaloga između prosvetnih sindikata i Vlade.

Profesor Miloš Mrdak iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je naveo da su od nekadašnjeg zanimanja koje je bilo izuzetno cenjeno i uvažavano, postali  najnepoželjnija profesija.

Profesroka Marina Milenković iz Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) govoreći o položaju u visokoobrazovnim institucijama istakla je da se povećanje plata od 5,5 odsto ne odnosi na fakultete, da nisu dobili ništa, kao i da asistenti sa doktoratom na fakultetima imaju manju platu od proseka u Srbiji.

"Nas se nadležnih sete samo kad treba da se pohvale koji smo na Šangajskoj listi", rekla je Milenković i dodala da se na Farmaceutskom fakultetu gde radi 30 godina, nikada nije desilo, kao prošle godine, da 16 doktora nauka da otkaz.

Napomenula je da se ne bore samo za plate, već i za kvalitet, ali i da ništa nije usvojeno što je izneto na sastancima.

"Stalno se pominje ista priča, da neki profesori imaju velike plate, to su pojedinačni slučajevi, pogledajte većinu, sve one koji rade ispod republičkog proseka", ocenila je Milenković.

Protest prosvetnih radnika počeo je utorak u 12 časova na platou ispred Narodne skupštine Srbije, gde se okupilo više stotina prosvetnih radnika, koji su ulicom Kneza Miloša šetali do Nemanjine ulice do zgrade Vlade kako bi izneli zahteve za poboljšanje položaja zaposlenih u obrazovnom sistemu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik Foruma gimnazija: "Nastavnici polako dižu ruke "
1

Intervju

02.09.2023. 04:00

Predsednik Foruma gimnazija: "Nastavnici polako dižu ruke "

Prvi septembar tradicionalno sa sobom donosi miks emocija. Radost, uzbuđenje, ponos, strepnja… Početak ove školske godine razlikovaće se od prethodnih jer će biti ispunjeniji, nego obično, strahom. Ne samo zbog pitanja da li će se i kako će se đaci snaći u školskim klupama, već pre svega zbog činjenice da i dalje osećamo posledice tragedije koja je naše društvo pogodila 3. maja ove godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve