Vesti
04.09.2023. 14:35
Beta

Traže veće zarade

Protest vozača saniteta ispred Vlade Srbije

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Nekoliko stotina vozača saniteta iz čitave Srbije protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije nezadovoljni minimalnim zaradama koje primaju i zahtevajući da se koeficijent za obračun njihovih plata poveća sa 8,98 na i 13,57 i tako izjednači sa koneficijentom koji važi za vozače hitne pomoći u velikim gradovima.

Oni su tražili i da im se omogući beneficirani radni staž.

Vozač hitne pomoći u Domu zdravlja u Ivanjici i jedan od organizatora protesta Dejan Kezović kazao je okupljenima na protestu, koji je simbolično počeo u minut do 12, da su četiri zahteva vozača saniteta za predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić predati na pisarnici.

"Tražimo izmenu Uredbe o koeficijentima za obračuni i isplatu plata u javnim službama, tako da vozači svih sanitetskih vozila u Srbiji imaju koeficijent 13,57, dok za sve ostale vozače u uzdravstvenim ustanovama tražimo povećanje koeficijenta u zavisnosti od težine poslova koje obavljeju", kazao je on.

Istakao je i da vozači sanitetskih vozila traže isplatu dnevnica za službena putovanja i isplatu prekovremenog rada, u skladu sa zakonom i posebnim kolektivnim ugovorom, kao i beneficirani radni staž.

Kezović je naveo da vozači saniteta traže da se "bezuslovno i u što kraćem roku" omogući prolazak hitne medicinske pomoći sa uključenom posebnom signalizacjom za prolazak kroz crveno svetlo, pod uslovom da se ne ugrožavaju ostali učesnici u saobraćaju koji imaju zeleno svetlo, "bez dodatnih procedura, molbi i zahteva prema MUP-u".

Kezović je naveo da će vozači sačekati ispred Vlade Srbije da njihovu delegaciju primi neko od nadležnih.

"Ukoliko se ne odgovori na naše zahteve, bićemo prinuđeni da od utorka našu borbu nastavimo na drugačiji način", naveo je Kezović, ali nije iznosio detalje eventualnih daljih aktivnosti.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Istakao je i da današnjim protestom ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji nije ugrožen proces rada, jer su na protestu samo vozači koji prema rasporedu ne rade ili su na godišnjim odmorima.

Protest vozača su podržali predstavnici lekara i medicinskih sestara.

Tokom protesta saobraćaj na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjinoj se odvijao neometano.

Vozači, koji su došli u svojim crvenim uniformama nosili su transparente na kojima je pisalo "Život nema cenu", "Brzina je bitna", "Vratite nam dostojenstvo", "Ravnopravno za sve vozače u Srbiji".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve