Vesti
28.09.2023. 17:15
Beta

Lars Leke Rasmusen

O čemu su razgovarali Vučić i danski ministar spoljnih poslova

1
Izvor: Beta / Ritzau Scanpix Foto / Bo Amstrup

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Danske Larsom Lekeom Rasmusenom o situaciji na Kosovu, bilateralnim odnosima i temama od obostranog interesa.

Vučić je rekao da je razvoj situacije na Kosovu "najkomplikovaniji i najopasniji do sada", navodeći da su događaji na području sela Banjska 24. septembra "najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Kosova i Metohije", saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Ukazao je da je Srbija "spremna da radi" na nastavku dijaloga uz posredstvo EU, i naveo da se "krhki mir" na Kosovu čuva "zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini".

Vučić je, kako se navodi, "posebno naglasio" značaj daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu i pozvao predstavnike međunarodne zajednice "da preduzmu sve potrebne mere u cilju sprečavanja opasnih i neodgovornih poteza Prištine i zaštite srpskog stanovništva u pokrajini, kao i povlačenje pripadnika takozvane specijalne kosovske policije sa severa Kosova i Metohije".

Vučić i Rasmusen su razgovarali i o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a predsednik Srbije je naveo da Beograd ceni podršku Danske i predložio pokretanje saradnje u oblasti stručnog usavršavanja državnih službenika u okviru evropskih integracija, piše u saopštenju.

Vučić je sa Rasmusenom razmenio mišljenja i o intenziviranju ekonomske i saradnje u oblasti IT sektora, o životnoj sredini, biotehnologiji, kulturi i drugim temama, dodaje se.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"
1

Aleksandar Vučić

26.09.2023. 12:08

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je u razgovoru sa predstavnicima Kvinte zatražio da KFOR  preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova i Metohije umesto kosovske policije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve