Vesti
02.11.2021. 17:40
Tanjug

Vladan Đokić

Rektor: Sistem nastave na daljinu ima određene prednosti, ali i nedostatke

Vladan Đokić
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Fakulteti sprovode kombinovanu nastavu prema svojim mogućnostima i u tom pogledu se ne očekuju problemi, ali bi manjak kontakta uživo u dužem vremenskom periodu mogao da ostavi neku vrstu posledice, smatra rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Ðokić i dodaje da je za regularno održavanje nastave potreban veći broj vakcinisanih.

On je u intervjuu za Tanjug, rekao da je prethodna godina pokazala da su rezultati studenata bili na nivou kao i ranijih godina kada nije bilo epidemije, ali da je za onlajn format potrebno dodatno edukovati i studente i profesore.
 

"Sistem nastave na daljinu ima određene prednosti, ali i nedostatke, neki fakulteti su se bolje snašli, neki lošije. Nedostaci se mogu manifestovati u dva pravca, jedan pravac su savremene tehnologije koje treba da se unapređuju da bi odgovorile uslovima nastave, a drugi problem jeste što mnogi profesori i studenti nisu bili spremni za takav oblik nastave", rekao je Ðokić.
 

Kako je naveo, potrebno je dodatno edukovati i studente i profesore, kako bi kombinovana nastava mogla što bolje da se odvija.

Ðokić kaže da onlajn nastava ima određene prednosti i omogućava "veliku kreativnost", kao i da "nije samo puka prezentacija određenih tematskih celina".

"To je šansa da se sa studentima kreativno komunicira. Nedostatak je socijalne prirode i kontakta uživo, to je najnezgodnije", navodi Ðokić.

U pogledu položenih ispita i u smislu prolaznosti na kraju školske godine, nije postojala velika razlika između prethodne školske godine i ranijih koje su bile organizovane na normalan način, ukazuje rektor.

Kako ističe, ne očekuje da će u tom smislu obrazovnog dela biti nekih posledica.

"Svaki fakultet se prema svojim prostornim kapacitetima prilagođava tome i mislim da su svi sada krenuli uspešno i da će ova školska godina biti normalno završena", smatra Ðokić.
 

Za povratak na regularno održavanje nastave potreban je veći broj vakcinisanih. Lekari upozoravaju da je sada fokus na mladima, gde je i najmanje imunizovanih.

Univerzitet u Beogradu sprovodi tribine i postavlja punktove za vakcinaciju u visokoškolskim ustanovama, pa su tako nedavno tokom dva dana svi zainteresovani studenti i zaposleni mogle da prime vakcinu na Ekonomskom fakultetu.

Ðokić navodi da je tada vakcinisano oko 150 studenata, a da je prema rezultatima Studentske poliklinike do sada vakcinu primilo više od 13.000 studenata.
 

"To nije ukupan broj jer je određen broj vakcinisan po domovima zdravlja i u mestima gde žive. Opet je to mali broj u odnosu na ukupan broj studenata kojih ima više od 90.000 na Beogradskom univerzitetu", rekao je Ðokić.
 

Rektor ukazuje da će Univerzitet nastaviti da ih ohrabruje po pitanju vakcinacije i najavljuje nove tribine gde će oni imati prilike da pričaju sa stručnjacima iz oblasti medicine.

"Jedna je na Rudarsko - geološkom fakultetu kao i na Fakultetu organizacionih nauka i mi ćemo pokušati sa svim fakultetima koji izraze želju, zajedno sa njihovim studentskim parlamentima, da promovišemo vakcinaciju", kaže Ðokić.

Vladan Đokić
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Kako ističe, neće biti kaznenih mera i politika, već je želja da se dopre do studenata kako bi prepoznali vakcinaciju kao interes javnog zdravlja.

Na pitanje zašto akademci zaziru od vakcine, Ðokić odgovara da se oni s jedne strane plaše eventualnih nus pojava, dok su s druge strane stava da neće imati jake simptome, ako se budu zarazili.

"To može biti razumljivo, ali nije solidarno jer trebaju da imaju odnos prema onima koje bi mogli da zaraze u njihovim porodicama ili na fakultetu ili negde drugde", smatra Ðokić.

On je ukazao i da je pojačano interesovanje studenata za vakcinaciju, otkad su uvedene kovid propusnice.

Ðokić je podržao odluku Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je uveo obaveznu potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test i ostavio prostora drugim fakultetima da o tome odluče.

"Ne bih mogao da kažem da svi treba da pređu na takav način funkcionisanja, ali ako neki fakulteti procene da je to potrebno zbog specifičnosti realizacije njihove nastave, svakako da ćemo podržati tu ideju", dodao je Ðokić.
 

U 14 studentskih domova u Beogradu trenutno boravi između 6.500 i 7.000 studenata, a u ovom trenutku oko 40 njih zaraženo je kovidom.

"Oni su izolovani u posebne jedinice. Taj broj ohrabruje, u prethodnoj nedelje oko 170 studenata je bilo zarazeno od 300-400 testiranih u Studentskoj poliklinici, što je sličan broj zarazenih kao i nedelju ranije", kaže Ðokić.

tehnicki-fakulteti-_210518_foto-ana-paunkovic003.jpg
tehnicki-fakulteti-_210518_foto-ana-paunkovic003.jpg

Rektor je apelovao na sve visokoškolske ustanove da i dalje poštuju mere kako se broj zaraženih ne bi povećao.

"Da organizuju nastavu onako kako su osmislili u kombinovanom modelu, uz poštovanje mera gde se neće okupljati veći broj ni studenata ni profesora", zaključuje Ðokić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šangajska lista: Zašto je Beogradski Univerzitet "pao"
fakultet-akreditacije-shutterstock_382353853.jpg

Ko je odgovoran?

16.08.2021. 20:05

Šangajska lista: Zašto je Beogradski Univerzitet "pao"

To što je Beogradsku Univezitet rangiran između 500. i 600. mesta na Šangajskoj listi, ne znači da je rejting Univerziteta opao u odnosu na prethodne godine, nego je reč o tome da nije bilo izuzetnih pojedinaca koji bi objavili naučne radove čime se podiže rejting Univerziteta, rekao je za Tanjug matematičar Stojan Radenović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve