Vesti
09.02.2023. 10:28
Beta

"Gde reciklirati"

Saznajte gde možete da reciklirate u Beogradu

Reciklaža
Izvor: Shutterstock

Interaktivna mapa "Gde reciklirati" (www.gdereciklirati.rs) ažurirana je i dopunjena sa više od 1.000 lokacija reciklažnih kontejnera u Beogradu, objavio je ekološki portal SRDA.

Dostupne su informacije o mestima podzemnih kontejnera za odvajanje otpada za reciklažu kao što su limenke, PET boce, papir i karton, staklena i Tetra Pak ambalaža.

Ažurirane su i lokacije zvona za staklo i reciklažnih ostrva koja se sastoje od po tri kontejnera.

Na mapi, koja postoji više od godinu dana, mogu se pronaći i lokacije presa za limenke, reciklomati i reciklažne kante u objektima, kao i gde su sakupljačke firme i reciklažni centri u prestonici.

"Potrudili smo se da građanima pružimo sveobuhvatne informacije o mestima za odlaganje otpada za reciklažu u Beogradu. Takođe, mapu redovno dopunjavamo lokacijama iz opština i gradova širom Srbije koji uvode primarnu separaciju", rekla je urednica portala SRDA.rs Suzana Obradović, koja je i osmislila mapu.
 

Ona je istakla da su građani veoma zainteresovani za reciklažu, te da im samo treba ponuditi odgovarajuću infrastrukturu i informisati ih gde i kako da predaju otpad.

Kako je navedeno, reciklažna mapa Srbije obezbeđuje informacije gde gradjani mogu predati otpad za reciklažu i koju sakupljačku firmu ili reciklažni centar mogu da pozovu da preuzmu otpad.

Dostupna je pretraga prema 24 vrste otpada i prema lokalnim samoupravama.

Na mapi "Gde reciklirati" mogu se pronaći i najbliža mesta za reciklažu u odnosu na lokaciju građana.

Na stranici "Šta se sakuplja" posetioci mape mogu pronaći edukativne tekstove o vrstama otpada koji se recikliraju.

U sekciji "Vesti" su novosti iz oblasti otpada, reciklaže, cirkularne ekonomije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plastika je štetnija nego što smo mislili
Plastika

Uticaj na klimu

20.06.2022. 17:05

Plastika je štetnija nego što smo mislili

Negativni uticaj plastike na klimu i zdravlje ljudi veći je nego što se do sada verovalo, otkrili su naučnici sa prestižnog švajcarskog univerziteta ETH Zurich. Razlog je mnogo veća upotreba fosilnih goriva, pre svega uglja, tokom proizvodnog procesa – kako kao sirovine za pravljenje plastičnih artikala tako i za snabdevanje fabrika energijom.

Close
Vremenska prognoza
shower rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve