Vesti
21.04.2023. 12:49
Beta

Serž Bramerc u Beogradu

Šta je iz Haga poručeno Srbiji

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc ukazao je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na predmet "Šešelj" i na činjenicu da se ne poštuje sud i zatražio od Srbije da se po tom pitanju ponaša odgovorno, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Haški tribunal pozvao je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na saslušanje zbog nepoštovanja suda jer je u svojim knjigama objavio identitet zaštićenih svedoka, ali je Šešelj krajem septembra odbio da bude saslušan u Specijalnom sudu u Beogradu, jer, kako je rekao, haško tužilašvo nije dozvolilo da saslušanju prisustvuje njegov pravni savetnik Vjerica Radeta.

Haški sud traži od Srbije da izruči Radetu i Petra Jojića, funkcionere SRS koji je 2012. optužio za nepoštovanje suda jer su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv Šešelja.

Kako se navodi u saopštenju, Bramerc i Vučić su razgovarali i o nastavku saradnje između Mehanizma i Srbije, regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, kao i o pitanju pronalaženja nestalih osoba.

Vučić je istakao da je Srbija dosledna u nastojanjima da se ostvari pravda za ratne zločine i otkriju nestala lica tokom ratnih sukoba devedesetih godina.

Takođe je dodao da će Srbija nastaviti da se ozbiljno i odgovorno odnosi prema saradnji sa Mehanizmom, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje.

Bramerc je pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocenivši da je direktan angažman srpskih vlasti i Tužilaštva dao rezultate i rešio probleme, te da bi u tom smeru trebalo nastaviti.

Vučić je pozdravio kontinuirano angažovanje tužioca Bramerca i podršku koju pruža napretku Srbije ka nacionalnim ciljevima, navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tužioci traže oštriju kaznu Stanišiću i Simatoviću
hag, haški tribunal

Haški sud

25.01.2023. 13:29

Tužioci traže oštriju kaznu Stanišiću i Simatoviću

Tužioci su zatražili od haškog suda da pooštri kaznu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja zločina nad nesrbima u Bosanskom Šamcu 1992.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve