Vesti
22.02.2023. 13:50
Beta

Ohrid

Kakav je to regionalni sporazum potpisala Srbija

1
Izvor: Shutterstock

Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije, Srbije, Slovenije i Crne Gore u Ohridu su potpisale Sporazum o traganju i spasavanju, kao deo zajedničke operacije država regiona u civilnoj avijaciji.

Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije saoštilo je da taj dokument omogućuje jaču međusobnu saradnju na nivou vazduhoplovnih agencija, razvoju kapaciteta, razmeni iskustava i znanja i poboljšanju operativne prekogranične saradnje.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Severne Makedonije Tomislav Tuntev rekao je da se ovim usklađuju spasilačke operacije u državama regiona, čime se procedure integrišu u jedan efikasan sistem za obezbeđivanje neophodnih resursa u civilnoj avijaciji u potpunosti usklađen sa standardima Eurokontrola.

Kako je istakao ministar za transport i veze Severne Makedonije Blagoj Bočvarski, regionalna saradnja izuzetno je važna za postavljanje visokoprofesionalnih standarda u civilnom vazduhoplovstvu.

"Imajući u vidu da je potreban organizovan sistem potrage i spasavanja aviona i lica u opasnosti kao operacije visokog rizika, ovaj skup je samo potvrda da mi, zemlje regiona, radimo na usaglašavanju nacionalnih zakonodavstva u obezbeđivanju neophodnih resursa za ovu vrstu operacija", rekao je Bočvarski.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija i Hrvatska povećale spoljnotrgovinsku razmenu
Srbija i Hrvatska

Uvoz i izvoz

18.02.2023. 02:05

Srbija i Hrvatska povećale spoljnotrgovinsku razmenu

Srbija i Hrvatska ostvarile su u prošloj godini spoljnotrgovinsku razmenu od 2,047 milijardi evra, što je povećanje od 53 odsto u odnosu na 2021. godinu, odnosno za 710 miliona evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve