Vesti
19.04.2024. 21:00
Slavko Brkić

Savet Evrope

Sila boga ne moli...

Aleksandar Vučić u Njujorku 19. 4. 2024.
Izvor: EPA / ANDREW GOMBERT

Podrška koju je Parlamentarna skupština Saveta Evrope pružila prijemu Kosova u članstvo Saveta Evrope i poziv Komitetu ministara da donese takvu odluku samo je jedan od udaraca koji je Srbija doživela kao posledicu kršenja međunarodnog prava.

Jer, kako je to više puta rečeno poslednjih dana, prvi put je preporučeno da članstvo u Savetu Evrope bude dodeljeno nečemu što nije država. Osim toga, Parlamentarna skupština Saveta Evrope gazi i principe same organizacije, preporučujući članstvo Kosovu, iako nije ispunilo uslove koje im je upravo Savet Evrope ispostavio kao neophodne za dobijanje statusa člana organizacije.

Nije to prvi, a nažalost verovatno neće biti ni poslednji primer gaženja međunarodnog prava i principa, a na račun Srbije, niti poslednji podsetnik na to da “sila boga ne moli“.

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić, međutim, veruje da postoje šanse da se mišljenje koje je usvojeno ipak ne nađe na dnevnom redu Komiteta ministara jer dve zemlje Kvinte – Francuska i Italija – zagovaraju da Kosovo treba da ispuni sve zahteve pre prijema u Savet Evrope.

A ispunilo je jedan od tri – da se provede odluka Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, skoro osam godina nakon njenog donošenja. Ostalo je, međutim, da se najpre formira Zajednica srpskih opština, a onda i da bude donet Zakon o eksproprijaciji kako bi se sprečila divljačka eksproprijacija koju kosovske vlasti sprovode na severu Kosova.

Glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope na dnevnom redu naći će se u Komitetu ministara najverovatnije 16. maja.

Do tada, predsednik Srbije uputio je pisma svim članicama Saveta Evrope.

“Ukupno sam napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, uglavnom personalizovana, na jedan način nepriznavačima, na drugi način priznavačima... Naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajnijima. Sva ta pisma su prosleđena i njima sam tražio da još jednom razmotre odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da na Komitetu ministara njihova odluka bude drugačija“, rekao je Vučić.

To, međutim, nije i poslednji udarac za Srbiju jer sprema se još jedan u vidu pokušaja izglasavanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Glasanje o predlogu koji su podnele Nemačka i Ruanda očekuje se u četvrtak 2. maja. Prethodno, Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici predstavljen je na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama u sredu 17. aprila.

U nacrtu rezolucije, u koji je “Glas Amerike” imao uvid, traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.

Takođe se bez rezerve osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Predlog da se uvede Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sećanja na genocid u Ruandi nad Tutsima.

Predsednik Srbije odlazi u Njujork kako bi 22. aprila prisustvovao sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu. Nema sumnje da će to biti prilika da se dodatno ukaže i na stavove Beograda po pitanju predloga za izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Sam Vučić najavio je da će imati mnogo sastanaka i brifinga u Njujorku 23. i 24. aprila.

On je naglasio i da će se, ako se u Ujedinjenim nacijama izglasa rezolucija o Srebrenici, Srbija kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

“Dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ako se rezolucija usvoji, mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine“, rekao je Vučić dodajući “da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale“.

Naveo je da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici jer nam je sprečena sednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraćamo u prošlost, a sada naturaju temu koja je četiri godine starija od te teme.

“O njoj ne samo da će da imaju vremena da raspravljaju u nekom malom telu, već i u najvećem telu Ujedinjenih nacija, kao što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, tako da je o njihovom licemerju, bezobrazluku i bezobzirnosti besmisleno i govoriti“, rekao je Vučić posle svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene “Kobre“.

Vučić je određene pripreme za predstojeću sednicu počeo već u Beogradu. U samo dva dana razgovarao je sa liderima dve velike i uticajne muslimanske zemlje – Azerbejdžana i Egipta. To su države koje bi mogle da prenesu poruke ostalim islamskim zemljama, koje bi, u svetlu aktuelnih događanja u Gazi i onoga kako se prema tome postavljaju zapadne sile, a pre svega SAD, mogle pažljivo da razmisle o tome kako će da glasaju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva je, kako se navodi, obavestio o pritiscima kojima je izložena Srbija i zamolio ga za prijateljsku i bratsku podršku naroda Azerbejdžana.

O aktuelnim izazovima sa kojima se suočava Srbija Aleksandar Vučić obavestio je u telefonskom razgovoru i predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija. Oni su, kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, potvrdili značaj koji pridaju nastavku jačanja srpsko-egipatskog strateškog partnerstva i prijateljstva, zasnovanog na međusobnom razumevanju i nedvosmislenoj podršci. Vučić je, pritom, planirao posetu Egiptu 10. juna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve