Vesti
27.09.2023. 12:50
Beta

SPC

"Mnogi žele da Srbi i srpske crkve nestanu sa Kosova"

crkva
Izvor: Shutterstock

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je u sredu saučešće porodicama ubijenih Srba u obračunu s kosovskom policijom u selu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Sinod je u saopštenju pozvao vernike SPC da se "mole Gospodu za sve postradale, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu
i Metohiji" i odbacio navode iz Prištine, dela međunarodne zajednice i "što je daleko tragičnije, iz Beograda" po kojima je Crkva prikazana kao "učesnik, čak i vinovnik" sukoba oko manastira Banjska.

"Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije", ističe se u saopštenju".

Sinod je uputio "molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu" episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, "braći sveštenicima, monasima i vernicima".

"Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu", piše u saopštenju.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dan žalosti u Srbiji
zastava, dan žalosti

Sreda

27.09.2023. 09:00

Dan žalosti u Srbiji

 U Srbiji je danas Dan žalosti zbog pogibije trojice Srba sa severa Kosova koji su ubijeni u sukobu s kosovskom policijom u selu Banjska.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve