Vesti
20.04.2023. 21:18
Beta

Ivica Dačić

Srbi traže evakuaciju iz Sudana, ali je to sada nemoguće

1
Izvor: Beta/ AP / Marwan Ali

Pomoć Srbije radi evakuacije iz Sudana, gde žestoke borbe vode pripadnici vojske i paravojnih snaga, tražila su 23 državljanina Srbije, ali zasad nema uslova za njihovo "izvlačenje", izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je iz Pariza rekao za beogradski "Kurir" da je "za sada nemoguća" evakuacija srpskih državljana iz Kartuma, glavnog grada Sudana, gde je u sukobima od subote poginulo više stotina ljudi.

"Aerodrom u Katrumu je razoren, letova nema, i nemoguće je na taj način bilo šta učiniti. Obratila su nam se 23 državljanina Srbije, ali situacija je izuzetno teška i mi činimo sve što možemo. Za sada nema rešenja. Obratili smo se i našim evropskim partnerima koji rade na tome da svoje građane evakuišu iz Sudana, pa smo ih zamolili da i našima pomognu", kazao je Dačić.

Počasni konzul Srbije u Sudanu, Ahmed Mufti, rekao je televiziji N1 u Beogradu da šanse da srpski državljani budu izvučeni iz Sudana trenutno ne postoje.

1
Izvor: Beta / Abdullah Moneim / Abdullah Moneim

Mufti koji je u studio televizije N1 došao iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je formiran Krizni štab za evakuaciju državljana Srbije, kazao je da se "razmatraju sve mogućnosti u saradnji sa drugim ambasadama i drugim diplomatskim predsedstavništvima".

"U kontaktu samo sa Ujedinjenim nacijama i Evropskom unijom. Kada oni budu evakuisali svoje, gledaćemo da i mi budemo uključeni u to", kazao je Mufti.

Mufti je naveo da se na "potpuno uništen" aerodrom u Kartumu "puca već pet dana i danju i noću", a da stranci, uključujući srpske državljane, uglavnom žive u okolini aerodroma, koji se nalazi u centru grada.

Vojska i paravojne snage upravo u toj oblasti vode borbe od subote, nema ni vode ni struje, ponestaju zalihe hrane, ali i goriva za generatore za struju.

Počasni konzul Srbije je rekao da su među 23 državljanina Srbije koji su se Beogradu obratili za pomoć, uglavnom oni koji su se u Sudanu zadesili zbog posla.

"Imate dve vrste dijaspore. Prvo su polusudanci, polusrbi koji imaju dvojno državljanstvo. Oni imaju i svoje familije tamo. Drugi su oni koji su se zatekli tamo poslovno. Oni bi da se vrate pošto nema šta tamo da ih zadržava više. Deo njih radi za neke organizacije, ili za UN ili za neke strane firme", kazao je Mufti.

Sudan je zatvorio vazdušni prostor na 15 dana, uz pretnju da će biti oborena svaka letelica koja prekrši zabranu i pokuša da preleti preko sudanskog neba, dodao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
15.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve