Vesti
21.04.2022. 15:15
Beta

Aleksandar Vučić

"Srbija plaća visoku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji"

Srbija, Rusija
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija plaća visoku cenu zbog toga što nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li će sankcije biti uvedene u budućnosti.

On je odbio da komentariše naslovne strane novina koje pišu da vlast priprema javnost za sankcije Rusiji, rekavši da su mediji najavljivali da će se to desiti još 4. aprila, ali se ispostavilo da su slagali.
 

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela ni jednu restriktivnu meru protiv Rusije. Da li takav stav nama donosi probleme? Nema nikakve sumnje, mnogo problema, od finansijskih investitora, do mnogih drugih i nema sumnje da veoma visoku cenu plaćamo, to je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u četvrtak.
 

Ocenio je da je u međunarodnoj politici u kojoj principi, moral i pravo ne postoje, dobro da ima takvih koji se ponašaju kao Srbija, i da će država "gledati da se drži tih principa".

Vučić je ponovio da kada je reč o sukobu u Ukrajini, Srbija poštuje međunarodno pravo, i da je ponosan što u zemlji nema "ni antiukrajinske ni antiruske histerije".

Odgovarajući na pitanje novinara o padu poverenja građana u Evropsku uniju (EU), Vučić je istakao da građani od EU neretko čuju reči koje znače pritak oko Kosova i Metohije i oko uvođenja sankcija Rusiji, a da su istraživanja pokazala da je protiv sankcija 76 odsto građana, dok ih podržava tek 13 procenata.

Ipak je, kako je dodao, za Srbiju suštinski mesto u EU, ona treba da se bori za dostojanstven put u Evropu ali i da čuva svoju samostalnost u odlučivanju dok ne postane članica.

"Za nas važan put ka EU i zbog vrednosti za koje se zalažemo, i ekonomskog napretka i zato što morate da mi kažete gde bi Srbija pripadala ako ne tom društvu", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je sve potpisao peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji
Srbija, Rusija

Episkopi, akademici...

18.04.2022. 14:34

Ko je sve potpisao peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji

U Beogradu je u ponedeljak predstavljena peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji koju je do sada potpisalo više od 200 javnih ličnosti među kojima su akademici Matija Bećković, Kosta Čavoški i Vasilije Krestić, episkopi SPC Irinej i David, reditelj Emir Kusturica i bivši ambasador u Rusiji Slavenko Terzić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve