Vesti
30.01.2023. 11:15
Beta

Demostat

Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje

1
Izvor: Shutterstock

Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše istraživačko-izdavački centar Demostat.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore Demostat dodaje i da su tačni navodi o eventualnim posledicama po Srbiju ukoliko ne prihvati sporazum, koje čine prekid evropskih integracija, zaustavljanje i povlačenje investicija, povratak viznog režima, dok bi aranžman za Međunarodnim monetarnim fondom bio pod znakom pitanja.

Predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije su, kako navodi Demostat, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Beogradu preneli da bi Srbija, ukoliko prihvati evropski plan, mogla da uđe u EU do 2030. 

U međuvremenu, navode izvori ovog centra, Srbija bi korak po korak bila uključivana u druge evropske strukture, poput zajedničkog evropskog tržišta koje podrazumeva slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.

Ako bi Beograd odbio plan Zapada za Kosovo i pokazao da nije konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, došlo bi do obustavljanja i povlačenja evropskih i američkih investicija.

"Naime, već postoje kompanije koje su do daljeg stopirale planove za investicije u Srbiju, najpre zbog neusklađivanja spoljne i bezbednosne politike, koje za sobom vuče povećan rizik poslovanja u našoj zemlji. Odbijanje pregovora o planu za rešavanje kosovskog pitanja za poslovnu zajednicu koja planira biznis ili već posluje u Srbiji bila bi dodatna crvena zastava", piše Demostat.

Francusko-nemački plan koji se prošle nedelje pojavio u medijima nije autentičan, niti konačan sporazum koji će se naći za pregovaračkim stolom, piše Demostat.

U sporazumu će se naći tačka u kojoj se navodi da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU, kao i da se u tom sporazumu neće pominjati priznanje Kosova ili članstvo u UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta ako Kurti prvi odbije francusko-nemački predlog za Kosovo?
kosovo, srbija

Veliko finale

28.01.2023. 11:05

Šta ako Kurti prvi odbije francusko-nemački predlog za Kosovo?

Predsednik Republike Srbije obratio se srpskoj javnosti prošlog ponedeljka nakon što je istog dana prisustvovao vanrednoj sednici Vlade Srbije, gde je upoznao članove vlade sa detaljima razgovora sa međunarodnim predstavnicima za dijalog sa Kosovom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve