Vesti
08.09.2021. 19:17
Tanjug

Evropska unija

Srbija više nije na ”zelenoj listi” za putovanja

Putovanja, kofer
Izvor: Shutterstock

Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.

Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preopruke".

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putovanje iz snova za svaki horoskopski znak
putovanja

Preporuke za putovanja

21.08.2021. 06:05

Putovanje iz snova za svaki horoskopski znak

Niste zadovoljni kako ste se proveli na letovanju ove sezone? Možda još nigde i niste bili? Pročitajte šta vam savetuju zvezde...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve