Vesti
20.09.2023. 11:05
Beta

UNS

Srpska štampa već tri meseca ne stiže na Kosovo

Novine, štampa
Izvor: Shutterstock

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Kosovo i Metohiju, do prodavnica i kisoka ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, "čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku".

UNS je u saopštenju naveo da je distribucija srpske štampe onemogućavana nekoliko puta u poslednjih deset godina i da je prazno mesto gde je stajala štampa upečatljivo za svakog građanina.

Predsednik UNS Živojin Rakočević je kazao da se od svih relevatnih međunarodnih organizacija traži da omoguće slobodan protok štampe i informacija.

Rakočevič je istakao da je prekinut jedan civilizacijski proces, jedna od osnovnih potreba i navika koju ima savremeni svet od Gutenberga do danas.

"Ukinute su nam novine, a samim tim i knjige. Ukinute su navike za hiljade onih koji žele da pročitaju nešto na srpskom jeziku, od Gore preko Rečana kod Prizrena, Štrpca, Gračanice, sela u Pomoravlju", istakao je on za UNS.

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac ocenila je za UNS da se taj čin smatra najdirektnijim udarom na slobodu štampe i na pravo srpskog naroda da se infromiše na svom jeziku.

"Ako izuzmemo mali broj međunarodnih zvaničnika, niko se zbog toga ne potresa previše. Rešenje je pritisak na prištinske vlasti. Međunarodna zajednica to može i ne znam zašto se toliko snebiva", izjavila je Vanovac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve