Vesti
24.07.2023. 14:50
Beta

Kakva su prava putnika

Šta ako odustanete od putovanja zbog požara

1
Izvor: Shutterstock

Poslednjih dana zbog požara u Grčkoj brojni građani Srbije su na muci da li da krenu na odmor u tu zemlju ili da odustanu od letovanja, iako većina ne zna tačno da li mogu da povrate novac od agencije u tom slučaju.

Putnik ne sme biti oštećen ako odustane od letovanja zbog elementarnih nepogoda u državi odredišta, saopštilo je  udruženje potrošača "Efektiva".

"Zakonom o zaštiti potrošača predviđeno je pravo putnika da odustane od putovanja zbog elementarne nepogode u državi odredišta. Propisano je da organizator putovanja, u tom slučaju, ima pravo na naknadu stvarnih troškova, ali na zahtev putnika, mora da mu pruži obrazloženje, odnosno dokaz o tim troškovima", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je poslednjih dana učestalo, posle požara u Grčkoj, da agencije obaveštavaju putnike da će u slučaju odustajanja od putovanja, zadržati 100 odsto uplaćenog novca, pozivajući se na Opšte uslove putovanja.

"To nije tačno. Zakon jasno definiše da organizator mora da obrazloži svoje troškove. To znači da agencija mora da pruži dokaz da je uplatila hotel, platila prevoz i druge usluge, a ne samo da prisvoji novac putnika, i za ono što dokaže da je imala kao trošak, to može da naplati, ostalo mora da vrati", saopštila je "Efektiva".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na koju robu su se najviše žalili građani Srbije u 2022.
obuća

Centar potrošača

14.03.2023. 15:20

Na koju robu su se najviše žalili građani Srbije u 2022.

Potrošači u Srbiji prošle godine najviše su se žalili na kvalitet tehničke robe, pre svega bele tehnike, kao i mobilnih telefona i obuće, rekla je predsednica Centra potrošača Srbije Maja Anokić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve