Vesti
05.05.2024. 12:10

Ministar

Dačić o tome šta će biti glavni zadatak MUP-a

Ivica Dačić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Novoizabrani ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je tu funkciju obavljao i od 2008. do 2014. godine, izjavio je da će glavni zadaci tog Ministarstva (MUP) biti da obezbedi visok nivo bezbednosti u Srbiji, kao i da ima oštru brobu protiv kriminala i korupcije.

On je za televiziju Prva rekao da MUP mora da obezbedi visok nivo sigurnosti ljudi u Srbiji, kako se više nikada ne bi ponovili tragični događaji, odnosno prošlogodišnja masovna ubistva 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i 4. maja u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca.

"Čeka nas veliki posao, ali ja mu se radujem. Menjate frekvenciju, ovo je sada druga frekvencija u odnosu na Ministarstvo spoljnih poslova (2014-2020, 2022-2024), predsednika Skupštine (2020-2022), predsednika Vlade (2012-2014), ali to je povratak na ono što sam radio", rekao je Dačić govoreći o funkcijama koje je obavljao u prethodnom periodu.
 

Dačić, koji je do 2. maja bio ministar spoljnih poslova, osvrnuo se i na najavu prijema Kosova u Savet Evrope, navodeći da po tom pitanju trenutno postoji pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Situacija je, barem dok sam bio ministar spoljnih poslova, da postoji pritisak da se Kurti natera da učini, kako oni to slikovito kažu, traže termin koji ništa ne znači, nepovratni korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)", kazao je on.

Šta bi bio nepovratni korak, prema Dačićevim rečima je "pitanje za milion dolara".

"Da li je to da on Statut ZSO pošalje Ustavnom sudu (Kosova)? Ja ne znam šta je u tome veliki korak, jer Ustavni sud, kada sve prođe, može da kaže da to ne prihvata. Ovde nema garancije da će neko da kaže da prihvata Statut ZSO i da idemo dalje", dodao je ministar.
 

Dačić je naveo i da Kurtiju nije prihvatljiv ni taj evropski predlog Statuta ZSO, već da on ima svoj, o kom se konsultuje sa predsednicima opština sa srpskom većinom, što su trenutno Albanci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve