Vesti
29.01.2021. 19:13
Tanjug

STOKIĆ: Vakcina bezbedna za dijabetičare

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić istakla je danas da su vakcine protiv koronavirusa efikasno terapijsko sredstvo, bezbedno u sprečavanju oboljevanja i širenju Covid-19, te da su bezbedne za dijabetičare i druge endokrinološke pacijente.

Stokić je, na konferenciji za štampu, upitana da li oboleli od dijabetesa i štitne žlezde, odnosno koji se leče hormonima, mogu primiti i koju vakcinu, rekla da je proteklih dana KCV dobila brojne takve upite - da li se treba vakcinisati.

"Jasno je poznato i medicinom bazirano da su dijabetičari tipa 1 i tipa 2 tri do četiri puta u većem riziku za obljevanje od koronavirusa sa težom slikom i hospitalizacijom, čak i letalnim ishodom. Pokazano je da je dobra glikoregulacija značajan faktor koji može uticati na smanjenje oboljevanja i smrtnosti", objasnila je ona.

Povezane vesti - "Nije tačno da oni koji zele porodicu ne treba da prime vakcinu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC /bs

Ukazala je da je američka dijabetološka asocijacija, koja je vodilja u stručnom aspektu lečenja dijabetesa, jasno istakla da je vakcinacija jedna od najbezbednijih opcija za izlazak iz ove epidemije i u populaciji dijabetisnih pacijenata.

"Vakcinacija je efikasno terapijsko sredstvo, bezbedno u sprečavanju oboljevanja i širenju Covid-19. Kada su rađena testiranja u kliničkim ispitivanja, pre svega sa Fajzerovom vakcinom, praćena su neželjena dejstva. Ona su bila blaga i odnosila su se uglavnom na bol u ruci i malaksalost, kratkog trajanja", dodala je ona.

Povezane vesti - U Srbiji vakcinisano više od 426.000 osoba

Stokić je kazala da je poznato da se ovakve neželjene reakcije javljaju kao imunološki odgovor na vakcinu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ mn

Međutim, prema njenim rečima, kod dijabetičara je važno da u toku dan ili dva nakon primanja vakcine isprate svoje vrednosti šećera u krvi, uzimaju dovoljne količine tečnosti, posebno ako dominira simptom malaksalosti.

Što se tiče pacijenata sa drugim endokrinološkim bolestima, rekla je da je najveće interesovanje u vezi štitaste žlede i Hašimoto tiroiditisa koji spadaju u autoimune bolesti.

"Ističem da ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Primena hormonske terapije nije kontraiondikcija za primenu vakcine", podvukla je Stokić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve