Vesti
31.08.2020. 15:38
Tanjug

Strani mediji o izborima u Crnoj Gori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U prvim reagovanjima na ishod izbora u Crnoj Gori, Rojters navodi da je izborni rezultat težak udarac za Demokratsku partiju socijalista Crne Gore, koja je na vlasti tri decenije, kao i za samog Mila Ðukanovića, koji od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom.

Povezane vesti - KONAČNI REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI: DPS osvojila 35, opozicija 32,5 odsto

BBC navodi da će prozapadno nastrojenoj vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista Mila Ðukanovića možda biti teško da formira vladu, dok Rojters i AP ističu da je prosrpska i proruska opoziciona koalicija proglasila pobedu.
Pozivajući se na preliminarne podatke Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), AP navodi da, iako je DPS osvojio nešto više glasova, opoziciona koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima veći potencijal da sa drugim učesnicima izbora formira vladajuću koaliciju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ukoliko vladu ne formira DPS - koji, konstatuje BBC, nikada nije izgubio izbore, a na jučerašnjim je zabeležio dosad najslabiji rezultat - to bi moglo dovesti do prvog slučaja transfera vlasti u Crnoj Gori putem izbora, ističe britanska agencija.
U obraćanju svojim pristalicama, Ðukanović je, kako navode Rojters i AP, rekao da, sa 30 mandata, DPS ostaje pojedinačno najjača politička stranka u parlamentu i da će sa "tradicionalnim partnerima" - strankama nacionalnih manjina i drugim malim partijama - uspeti da obezbedi ukupno 40 poslaničkih mesta, odnosno jedno manje od većine.

Povezane vesti - ANALITIČARI: Izborni rezultat opozicije je zasluga Srpske pravoslavne crkve

Agencije takođe prenose Ðukanovićevu izjavu da će DPS sačekati konačno prebrojavanje glasova da bi se videlo kome će pripasti odlučujući 41. mandat, ali da će "bezuslovno poštovati" ishod.
Navodeći reči Zdravka Krivokapića - nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" - koji je, proglašavajući izbornu pobedu, sinoć rekao da je "režim pao", Rojters ističe da bi prosrpski orijentisana vlada Crnu Goru mogla približiti Srbiji i Rusiji, ali da se ni u tom slučaju ne očekuje da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.

Nemački radio Dojče vele ocenjuje da se crnogorski predsednik i lider DPS predugo predstavljao kao rešenje, a zapravo je odavno postao glavni problem Crne Gore, u oštrom komentaru u kojem navodi da Ðukanović ima izbor između dve opcije - egzila ili stvaranja daljeg razdora u zemlji.
Kako se navodi, ovaj drugi scenario bi Ðukanovića mogao dovesti do sudskog ishoda, koji mu se ne bi svideo, jer mu se može desiti da mu sude upravo oni preletači koji su do maločas po njegovoj volji sudili drugima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/bs

U komentaru se ocenjuje da je Ðukanović odavno izgubio smisao za političku realnost i da je pogrešio u konfrontaciji sa crkvom i što je potcenio narastanje građanskog otpora, kao i da nije mogao da sakrije sve očigledniju korupciju i da je politizovao borbu protiv pandemije.
"Odgovor koji je verglao decenijama - krivci za sve što je kuso u Crnoj Gori jesu u imperijalnom Beogradu - više nije mogao da uveri većinu ljudi", ističe komentator DW.
Ocenjuje se takođe da se Ðukanović odavno politikom bavi samo da bi zaštitio sebe, svoj klan i ogroman imetak i da bi imao imunitet zbog, kako se navodi, "grešne prošlosti - od svoje ratne uloge devedesetih, do imena u dosijeima zapadnih tužilaštva nadležnih za šverc u velikom stilu".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve